Νίκος Δένδιας: «Τα εθνικά θέματα να μείνουν έξω από το πεδίο του κομματικού ανταγωνισμού»

Πολιτική


Έκκληση στους εκπροσώπους των κομμάτων απηύθυνε ο Νίκος Δένδιας, στη διάρκεια της ενημέρωσης για τα αποτελέσματα της συνόδου του ΝΑΤΟ, να επικρατήσει εθνική ομοψυχία.

Τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων ενημέρωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, για θέματα της εξωτερικής πολιτικής και, πρωτίστως, για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Δένδιας, μάλιστα, χορήγησε στους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων αντίγραφο της συμφωνίας μεταξύ Φινλανδίας, Σουηδίας και Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης: Σύνοδος ΝΑΤΟ: Ο Ερντογάν και η τέχνη της διαπραγμάτευσης

«Δεν υπάρχουν υπερκέρδη για την Τουρκία»

Ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε στους εκπροσώπους των κομμάτων ότι η συμφωνία αυτή «δεν δημιουργεί για την Τουρκία υπερκέρδη, όπως εμφανίζεται να συμβαίνει σε ένα τμήμα της ελληνικής κοινής γνώμης».

Αντίθετα, υποστήριξε, «η Τουρκία δεν πέτυχε στη συμφωνία αυτή, ούτε τον χαρακτηρισμό του YPG ή του ‘FETO’ ως τρομοκρατικών οργανώσεων. Ούτε, όπως δεν ήταν δυνατόν και να συμβεί, την υπαγωγή της διαδικασίας έκδοσης σε ένα ειδικό καθεστώς, πέραν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Έκδοση».

Και προσέθεσε πως ειδικά για το ζήτημα της PESCO, της συμμετοχής της Τουρκίας στα προγράμματα αυτά, «εκεί η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν τη σχετική δυνατότητα αρνησικυρίας (σ.σ. βέτο), στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Κατά συνέπεια, υπογράμμισε ο κ. Δένδιας, «αυτά τα οποία λέγονται στην Ελλάδα περί ‘υπερκερδών’ και ‘θριάμβου’ της Τουρκίας, νομίζω ότι δεν ανταποκρίνονται ιδιαίτερα στην πραγματικότητα».

«Σημαντικό το νέο Στρατηγικό Δόγμα και για την Ελλάδα»

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως υπήρξε μία ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη στη Μαδρίτη, το γεγονός ότι υιοθετήθηκε το νέο Στρατηγικό Δόγμα.

Και εξήγησε πως σε αυτό γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις αξίες του Διεθνούς Δικαίου και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ των χωρών, αλλά και γενικά στο πλαίσιο αξιών και αρχών, τα οποία πιστεύει και πρεσβεύει η Ελλάδα.

«Η Ελλάδα θα απαντά στην τουρκική προκλητικότητα»

Η συζήτηση περιελάμβανε, όπως ήταν φυσικό, και την κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής και των διαφόρων παραβιάσεων επί του πεδίου, με τον υπουργό…Πηγή: in.gr