Νίκος Ανδρουλάκης στο «Βήμα»: Εξωτερική πολιτική με πυροτεχνήματα δεν γίνεται

Πολιτική


Νίκος Ανδρουλάκης: «Την πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής, με βάση τους συσχετισμούς που θα έχουν διαμορφώσει οι πολίτες, θα κριθούν οι προθέσεις όλων».

Με καθαρό τρόπο ο Νίκος Ανδρουλάκης, στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», δεν κρύβει την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων καθώς εκτιμά ότι «ο Ερντογάν θα κάνει τα πάντα για να κρατηθεί στην εξουσία». Υπογραμμίζει, όμως, ότι δεν θα πρέπει να «δημιουργούμε πανικό στους πολίτες με επικίνδυνες διαρροές, όπως αυτές που προήλθαν από το υπουργείο Αμυνας» και ότι «οφείλουμε να ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη χωρίς τυμπανοκρουσίες εσωτερικής κατανάλωσης». Αναφορικά με την εσωτερική πολιτική και τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει περί εκλογών, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ τονίζει ότι «ο κ. Τσίπρας λέει ότι θα γίνουν το φθινόπωρο, ο κ. Μητσοτάκης μονότονα επαναλαμβάνει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, εμείς θα είμαστε πανέτοιμοι όποτε κι αν γίνουν» και υπογραμμίζει ότι το επιτελικό κράτος «έχει αποτύχει ως μέθοδος διακυβέρνησης». Ο κ. Ανδρουλάκης περιγράφει τις επόμενες κινήσεις του στην πολιτική σκακιέρα και για το επίμαχο ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών επισημαίνει: «Την πρώτη Κυριακή της απλής αναλογικής, με βάση τους συσχετισμούς που θα έχουν διαμορφώσει οι πολίτες, θα κριθούν οι προθέσεις όλων».

Ησασταν από αυτούς που ζήτησαν να κρατηθεί σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας, παράλληλα όμως επισημάνατε ότι «ο κ. Μπορέλ και η κυρία Φον ντερ Λάιεν είναι κατώτεροι των περιστάσεων». Πιάστηκε η Ευρώπη στον ύπνο όσον αφορά την Ουκρανία;

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Από το 2014, με την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, είχαμε πολλά σημάδια που έπρεπε να τα είχαν λάβει σοβαρά υπ’ όψιν τους οι ευρωπαϊκές ηγεσίες. Δυστυχώς δεν υπήρξε κανενός είδους προετοιμασία στα ενεργειακά ζητήματα, αλλά και στην άμυνα και στην ασφάλεια, ώστε να έχουμε θωρακιστεί σε μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της επιθετικότητας του Πούτιν».

Τι παραπάνω θα μπορούσαν να κάνουν τα ευρωπαϊκά κράτη;

«Να είχαμε προχωρήσει σε μια πραγματική Ενεργειακή Ενωση, ώστε μέσω της παραγωγής ενέργειας και καλύτερων διασυνδέσεων μεταξύ των κρατών να είχαμε μειώσει σημαντικά την…Πηγή: in.gr