Νέο πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα για χαμηλότοκα δάνεια στις επιχειρήσεις έως τέλος Ιουνίου

Πολιτική


Εντός του Ιουνίου αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» της Ελλάδας, ύψους 4 έως και 5 δισ. ευρώ, για χαμηλότοκα δάνεια και όχι επιχορηγήσεις. Από το Σεπτέμβριο στην αγορά.

Τα παραπάνω γνωστοποίησαν σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης και ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Δημήτρης Σκάλκος, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης-συζήτησης με εκπροσώπους του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, την οποία διοργάνωσε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη.

«Εντός του επόμενου 20ημέρου θα εγκριθεί το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», το οποίο θα αντικαθιστά το ΕΠΑΝΕΚ. Στο νέο πρόγραμμα θα υπάρχουν δύο πυλώνες στρατηγικής για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ -μέσω της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης» σημείωσε και πρόσθεσε πως θα υπάρξει δράση ψηφιακής αναβάθμισης για όλες τις ΜΜΕ που πληρούν τα βασικά κριτήρια, ασχέτως κλάδου, η οποία δεν θα έχει συγκριτική αξιολόγηση και στην οποία στόχος είναι οι δικαιούχες επιχειρήσεις να εντάσσονται σε έναν μήνα.

«Όποια επιχείρηση κάνει την επένδυση θα πληρώνεται πολύ γρήγορα και όποια δεν την κάνει, θα απεντάσσεται» ξεκαθάρισε και συμπλήρωσε πως «γενικά «φεύγουμε» από τη γενική επιχειρηματικότητα (τη χρηματοδοτική στήριξή της), καθώς «δαπάνες που βρίσκονται πολύ μακριά από τους στόχους της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης -π.χ, δωμάτια ξενοδοχείων- δεν θα μπορούν να εγκριθούν ως επιλέξιμα κόστη» σε αυτό το πλαίσιο.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της ελλιπούς πρόσβασης των μικρών επιχειρήσεων στις τραπεζικές χρηματοδοτήσεις, λέγοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι οι 40.000 επιχειρήσεις, που οι τράπεζες γνωρίζουν σήμερα ως μικρούς πελάτες, να αυξηθούν σε τουλάχιστον 100.000. Όπως είπε, ο στόχος αυτός θα επιδιωχθεί μεταξύ άλλων με νέα χρηματοδοτική ενέργεια, που θα καλύπτει σημαντικό κομμάτι του ρίσκου τέτοιων μικρών πελατών για τις τράπεζες.

Επανέλαβε δε το μεγάλο πρόβλημα της διάρθρωσης της ελληνικής επιχειρηματικότητας που είναι οι πολύ μικρές επιχειρήσεις: «Αυτή τη στιγμή έχουμε στην Ελλάδα 850.000 επιχειρήσεις. Από αυτές, μόλις οι 500 είναι…Πηγή: in.gr