Νέο πακέτο «ανάχωμα» στην ακρίβεια

Οικονομία


Τι έχει στη φαρέτρα της κυβέρνηση

Με το ράλι στις τιμές των καυσίμων να συνεχίζεται χωρίς φρένα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να εξαγγείλει νέο πακέτο μέτρων ανάχωμα στην ακρίβεια.

Σε κυβερνητική σύσκεψη μπήκαν στο τραπέζι όλα τα εναλλακτικά σενάρια για τη στήριξη των νοικοκυριών, καθώς και τα στοιχεία που δείχνουν ότι «χτίζεται» δημοσιονομικός χώρος λόγω της νέας υπέρβασης που κατέγραψαν τα φορολογικά έσοδα τον Μάιο από τις αυξημένες τουριστικές εισπράξεις και τις πληρωμές του ΕΝΦΙΑ, αλλά και των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του έτους, που θέτουν τις βάσεις για επίτευξη υψηλότερης ανάπτυξης το 2022.

Διαβάστε επίσης – Σούπερ μάρκετ: Έρχεται νέο μπαράζ ανατιμήσεων

Τα νέα «πυροσβεστικά» μέτρα θα ανακοινωθούν μέσα στον μήνα, όπως δήλωσε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου (Σκάι), ο οποίος αφού ανέφερε ότι «το πρόβλημα με τα καύσιμα είναι πάρα πολύ σημαντικό», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευρυνθούν οι δικαιούχοι του fuel pass με την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων. Οπως είπε, «βλέπουμε ότι η ακρίβεια στα καύσιμα πλήττει εισοδήματα που είναι πάνω από την περίμετρο των πιο ευάλωτων. Αρα, όπως και στο ρεύμα, που χρειάστηκε να γίνουν πιο αποφασιστικές παρεμβάσεις και για εκείνους που κατανάλωναν πάνω από 300 κιλοβατώρες, προσπαθούμε να βρούμε τους πόρους, να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνεται για να διευρύνουμε όλα τα υπόλοιπα».

«Με το πετρέλαιο υπάρχει μια μεγάλη πίεση στα νοικοκυριά» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης (ΑΝΤ1) ο οποίος τάσσεται υπέρ των απευθείας ενισχύσεων στα νοικοκυριά καθώς «η πολιτική τού να πηγαίνουν τα χρήματα απευθείας στον λογαριασμό των ανθρώπων, θεωρούμε ότι είναι πιο αποτελεσματική, διότι μας εξασφαλίζει ότι οι άνθρωποι τα παίρνουν. Δεν είναι βέβαιο πως θα φτάσει στον πολίτη το 100% της βοήθειας, εάν υπάρξει στήριξη μέσω τρίτων». Μάλιστα, σημείωσε ότι «οι περισσότεροι δικαιούχοι fuel pass επιλέγουν να πιστωθούν τα χρήματα στον λογαριασμό τους, αν και λιγότερα, «παρά το μεγαλύτερο ποσό στο κινητό τηλέφωνο».

Ποια είναι τα νέα μέτρα στήριξης

Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζεται παράταση του μέτρου της επιδότησης καυσίμων με διεύρυνση του ποσού και του κύκλου των…Πηγή: Source link