Νέος κίνδυνος ελλείψεων στα φάρμακα από πρόσθετες υποχρεωτικές εκπτώσεις

Υγεία


Πλήρη αδυναμία πρόβλεψης και λειτουργίας των φαρμακευτικών φέρνει νέο πρόσθετο rebate 3% στα φάρμακα για μείωση του clawback – Οι 25 πιο δαπανηρές κατηγορίες φαρμάκων

«Πολεμικό» κλίμα αναμένεται άμεσα στον τομέα του φαρμάκου, μετά την απόφαση για πρόσθετο rebate 3%, αναδρομικά από την αρχή του έτους.

Η συγκεκριμένη υποχρεωτική έκπτωση από τις φαρμακευτικές στο Κράτος, προστίθεται στο ήδη υπάρχον rebate 5% που θεσμοθετήθηκε τον περασμένο Μάιο, και αφορά τα φάρμακα με τη μεγαλύτερη ζήτηση, τα ακριβά φάρμακα για τις σοβαρές παθήσεις και τα μοναδικά φάρμακα που δεν μπορούν να αντικατασταθούν από κάποιο άλλο.

Φάρμακα για υπέρταση, διαβήτη, χοληστερίνη, προστάτη, οστεοπόρωση, έλκος, αναπνευστικές παθήσεις, επιληψία, άνοια, αντιψυχωσικά και αντικαταθλιπτικά, περιλαμβάνονται σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ στις 25 κατηγορίες με τη μεγαλύτερη φαρμακευτική δαπάνη (άνω των 20 εκατ. ευρώ το 2021) που καταγράφεται στην αγορά των ιδιωτικών φαρμακείων, καθώς πρόκειται για τις συνηθέστερες παθήσεις που αντιμετωπίζονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στο σπίτι.

Σε αυτά προστίθενται «μοναδικά» φάρμακα, που αποτελούν μόνα τους ξεχωριστή κατηγορία στην ευρύτερη ταξινόμηση των θεραπευτικών κατηγοριών που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (σύστημα ATC), αλλά και τα φάρμακα για τις σοβαρές παθήσεις που καταγράφονται στη λίστα του ν. 3816 ως Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και τα οποία διατίθενται στα νοσοκομεία ή σε ασθενείς μετά τη νοσηλεία τους για κάποιο σοβαρό νόσημα, συνεχίζουν να χορηγούνται μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Από την πρόσθετη υποχρεωτική έκπτωση του 3% θα εξαιρεθούν τα φάρμακα που έχουν καταλήξει σε συμφωνία με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, καθώς το ποσοστό θα έχει συμπεριληφθεί στη συμφωνία, τα πολύ φθηνά φάρμακα με κόστος ημερήσιας θεραπείας μέχρι 0,20 ευρώ και μόνο για φέτος, θα εξαιρεθούν τα μοναδικά φάρμακα που δεν έχουν γενόσημο.

Περισσότερες ελλείψεις

Για πρώτη φορά, οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, αντιδρώντας στην απόφαση, έκαναν λόγο για υπονόμευση της προσβασιμότητας των ασθενών, όχι μόνο στις μελλοντικές θεραπείες, αλλά ακόμη και στις παρούσες, προαναγγέλλοντας έμμεσα μεγαλύτερες ελλείψεις φαρμάκων.

Στη σχετική ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών…Πηγή: in.gr