Νέα όπλα made in Turkey στο οπλοστάσιο της Αγκυρας

Πολιτική


Το πραγματικό πρόβλημα είναι η ταχύτατη ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας

«Ο πύραυλος Tayfun δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο σπουδαίο έργο με βάση τις τεχνολογικές μας δυνατότητες και τις δυνατότητες του ROKETSAN», ακόμα και αν «τρόμαξε την Ελλάδα», δηλώνει ο υπουργός Τεχνολογίας της Τουρκίας Μουσταφά Βαράνκ.

Αναφερόμενος δε στις ικανότητες της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, σημειώνει ότι έχει δυνατότητες για πολύ μεγαλύτερα έργα. Και δεν έχει άδικο. Αφού όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις και στην Αθήνα σημείωναν ότι το ζήτημα δεν είναι η δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς, που δεν θα μπει και άμεσα στο οπλοστάσιο της Τουρκίας και σίγουρα δεν είναι από τα όπλα που η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι η ταχύτατη ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας που προχωρά με άλματα και έχει φτάσει να κατασκευάζει το 80%-85% των τουρκικών όπλων. Εστω και αν σε αυτά υπάρχουν κάποιες βασικές ελλείψεις.

Drones και ελικόπτερα

Με τον Ερντογάν να ανακοινώνει αύξηση των αμυντικών δαπανών στα 26 δισ. ευρώ, η τουρκική αμυντική βιομηχανία δουλεύει ήδη πάνω σε περισσότερα από 700 διαφορετικά σχέδια, με επιθετικά και αμυντικά όπλα, στρατιωτικό υλικό και λογισμικό.

Με τον Tayfun να είναι κάτι πολύ μικρό σε σχέση με τη μεγάλη εικόνα. Η Αγκυρα ήδη δουλεύει σε πυραύλους και μεγαλύτερης εμβέλειας, που θα ξεπερνά τα 1.000 χλμ.

Στα όπλα made in Turkey που ήδη είναι στην παραγωγή περιλαμβάνονται συστήματα μάχης, ανθυποβρυχιακές συσκευές, τεθωρακισμένα, επιθετικά ελικόπτερα, πυραυλικά συστήματα εδάφους – αέρος, συσκευές ηλεκτρονικού πολέμου, κορβέτες.

Παράλληλα, τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη – παρά τα όποια προβλήματα παρουσιάζουν – έχουν δώσει λύσεις στην Αγκυρα, ενώ την ίδια στιγμή εξάγονται και έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή. Μεταξύ αυτών, τα Kargu, τα TB2, το drone με τις περισσότερες εξαγωγές στον κόσμο, τo Akinci, που φέρει τους τουρκικής κατασκευής πυραύλους αέρος – αέρος Bozdogan και Gokdogan. Επίσης, σειρά μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας USV που είναι ικανά για ανθυποβρυχιακό πόλεμο και όχι μόνο.

Μίνι υποβρύχιο

Στον κατάλογο μπαίνει και το ελικοπτεροφόρο σκάφος αμφίβιων επιχειρήσεων Anadolu, το οποίο είναι σε φάση δοκιμών. Θα λειτουργεί ως κέντρο…Πηγή: in.gr