Νέα μέτρα στήριξης στη φαρέτρα της κυβέρνησης για τη μάχη της ακρίβειας

Οικονομία


Έρχεται νέα ανάσα στα ευάλωτα νοικοκυριά

Νέα μέτρα κατά της ακρίβειας σχεδιάζει η κυβέρνηση, μετά και την οριστικοποίηση της καλής πορείας των εσόδων για το πρώτο εξάμηνο του έτους, η οποία επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών.

Στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μετρά από τώρα τις δυνάμεις του προϋπολογισμού για να προετοιμάσει ένα δίχτυ προστασίας, ειδικά για τις ευάλωτες ομάδες.

Πρόκειται για το ενδεχόμενο Fuel Pass3, Power Pass 2, την επιταγή ακρίβειας και το ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης. Παράλληλα, δεν αποκλείεται να υπάρξει και μια βραχυχρόνια παρέμβαση στον ΦΠΑ στα τρόφιμα, καθότι τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται να ξεπεράσουν τα αντίστοιχα του 2019, κάτι το οποίο αναμένεται να αυξήσει το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο.

Υπερκέρδη

Τα εν λόγω μέτρα  θα χρηματοδοτηθούν κυρίως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο αντλεί κονδύλια από διάφορες πηγές, όπως τα υπερκέρδη των εταιρειών που θα φορολογηθούν με 90% βάσει των προτάσεων της ΡΑΕ, ώστε να τα αποδώσουν ως ενισχύσεις στους καταναλωτές, με προτεραιότητα τους πιο ευάλωτους.

Άνοδος στα έσοδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκρηκτική άνοδο της τάξης του 17,3% σημείωσαν τα φορολογικά έσοδα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022. Η υπέρβαση του στόχου για τα φορολογικά έσοδα του πρώτου εξαμήνου έφτασε τα 3,642 δισ. ευρώ, με το συνολικό ποσό να αγγίζει τα 24,731 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο δείχνει ότι υπάρχουν νέες δυνατότητες για λήψη επιπλέον μέτρων.

Αναφορικά με τον Ιούνιο, τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4,117 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 799 εκατ. ευρώ ή 24,1% έναντι του στόχου, λόγω της καλύτερης απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους, καθώς και της είσπραξης της δεύτερης δόσης του ΕΝΦΙΑ (περίπου 150 εκατ. ευρώ) που είχε προβλεφθεί ότι θα εισπραχθεί τον μήνα Οκτώβριο.

Επιστροφή στους πολίτες

Συνεπώς, προκύπτει ότι η ακρίβεια δημιουργεί επιπλέον έσοδα, με την κυβέρνηση να είναι σε θέσει να επιστρέψει στους πολίτες ένα μέρος αυτών.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι για τις επιδοτήσεις καυσίμων και ρεύματος έχουν διατεθεί ήδη 7 δισ. ευρώ, από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και από τον προϋπολογισμό. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες το κονδύλι για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών…Πηγή: Source link