Νέα γενιά αντιβιοτικών υπόσχεται η «συρραφή» γονιδίων από μικρόβια

Υγεία


Χημεία, βιολογία και εξέλιξη συνδυάστηκαν για την ανάπτυξη ενός νέου συνθετικού αντιβιοτικού που «χτυπά» τα δύσκολα μικρόβια, τη στιγμή που τα βακτήρια γίνονται ανθεκτικά στα υπάρχοντα φάρμακα

Ένα νέο συνθετικό αντιβιοτικό, δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ από γονίδια βακτηρίων σε μοντέλα υπολογιστών και φαίνεται ότι με έναν νέο μηχανισμό που χρησιμοποιεί, καταφέρνει να εξουδετερώνει ακόμη και ανθεκτικά βακτήρια όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός σε μεθικιλλίνη (MRSA), το κλωστηρίδιο το δύσκολο (clostridium difficile) και πολλά άλλα θανατηφόρα μικρόβια.

Η ένωση ονομάζεται σιλαγκισίνη και έχει δείξει καλά αποτελέσματα σε ποντίκια.

Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο Science και τα αποτελέσματά της δημιουργούν ελπίδες ότι μια νέα γενιά αντιβιοτικών θα μπορούσε να δημιουργηθεί από υπολογιστικά μοντέλα. «Αυτό δεν είναι απλώς ένα καλό νέο μόριο. Επικυρώνει, μια νέα προσέγγιση στην ανακάλυψη φαρμάκων. Αυτή η μελέτη είναι ένα παράδειγμα υπολογιστικής βιολογίας, γενετικής αλληλουχίας και συνθετικής χημείας που ενώνονται για να ξεκλειδώσουν τα μυστικά της βακτηριακής εξέλιξης», επισημαίνει ο Σιν Μπράντι καθηγητής Ανοσολογίας, Ιολογίας και Μικροβιολογίας του Rockefeller και επικεφαλής του Εργαστηρίου Γενετικά Κωδικοποιημένων Μικρών Μορίων.

Αιώνες βακτηριακού πολέμου

Τα βακτήρια έχουν περάσει δισεκατομμύρια χρόνια εξελίσσοντας μοναδικούς τρόπους για να σκοτώσουν το ένα το άλλο, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλά από τα πιο ισχυρά αντιβιοτικά μας προέρχονται από τα ίδια τα βακτήρια. Αν εξαιρέσουμε την πενικιλίνη και κάποια άλλα που προέρχονται από μύκητες, τα περισσότερα αντιβιοτικά οπλίστηκαν κατ΄ αρχήν με βακτήρια για να καταπολεμήσουν άλλα βακτήρια.

«Αιώνες εξέλιξης έδωσαν στα βακτήρια μοναδικούς τρόπους να πολεμούν άλλα βακτήρια χωρίς οι εχθροί τους να αναπτύσσουν αντίσταση», λέει ο Μπράντι. Η ανακάλυψη αντιβιοτικών φαρμάκων γινόταν κάποτε από επιστήμονες που καλλιεργούσαν στρεπτομύκητες ή βάκιλλους στο εργαστήριο για τη θεραπεία ανθρώπινων ασθενειών.

Αλλά με την άνοδο των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για νέες δραστικές ενώσεις – και μπορεί να ξεμείνουμε από βακτήρια που μπορούμε να…Πηγή: in.gr