Νέα αύξηση επιτοκίου από την Τράπεζα της Αγγλίας στο 1,25%

Οικονομία


Πρόκειται για μία ακόμα αύξηση της τάξης των 25 μονάδων βάσης, από το 1% στο 1,25%.

Λονδίνο Θανάσης Γκαβός

Την πέμπτη αύξηση του βασικού της επιτοκίου από τον περασμένο Δεκέμβριο ανακοίνωσε το μεσημέρι η Τράπεζα της Αγγλίας.

Πρόκειται για μία ακόμα αύξηση της τάξης των 25 μονάδων βάσης, από το 1% στο 1,25%.

Είναι η πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2009 που το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας της Βρετανίας ανεβαίνει πάνω από το 1%.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής προειδοποίησε επίσης ότι αναμένει την τιμή του πληθωρισμού να υπερβεί το 11% εντός του τρέχοντος έτους, από το 9% στο οποίο έχει διαμορφωθεί από τον περασμένο μήνα.

Η επιτροπή προανήγγειλε, εξάλλου, «εμφατική δράση» αν κριθεί αναγκαίο ώστε να αποτρέψει τον υψηλό πληθωρισμό από το να γίνει επίμονο φαινόμενο.

Προέβη δε σε αλλαγή των κατευθυντήριων γραμμών αναφορικά με την πιθανή μελλοντική εξέλιξη των επιτοκίων στις επόμενες συνεδριάσεις λέγοντας ότι «η κλίμακα, ο ρυθμός και η χρονική στιγμή περαιτέρω αυξήσεων θα αντικατοπτρίζει τη μεταβαλλόμενη η οικονομική προοπτική» και ότι θα είναι «σε ιδιαίτερη εγρήγορση για ενδείξεις πιο επίμονων πληθωριστικών πιέσεων». Μέχρι τώρα στο σκεπτικό των αποφάσεων αναφερόταν πως «κάποιος βαθμός περαιτέρω σύσφιγξης (της νομισματικής πολιτικής) μπορεί να είναι ενδεδειγμένος τους προσεχείς μήνες».

Τρία από τα εννέα μέλη της επιτροπής τάχθηκαν υπέρ μεγαλύτερης αύξησης του επιτοκίου, δηλαδή στο 1,50%.Πηγή: Skai News