Μπιλ Γκέιτς: Τι ψάχνει στην Ελλάδα ο αμερικανός κροίσος

Οικονομία


Το παρασκήνιο της επίσκεψης του ισχυρού άνδρα της Microsoft στην Αθήνα, το ενδιαφέρον για τις «ελληνικές Μαλδίβες» και η μεγάλη επένδυση στην Ανατολική Αττική

Του Άγγελου Σκορδά

Το τερπνόν μετά του ωφελίμου συνδύασε κατά την ολιγοήμερη παραμονή του στην Ελλάδα ο Μπιλ Γκέιτς. Η ελληνική φιλοξενία, ο ήλιος και τα τιρκουάζ νερά του Αιγαίου, μάλιστα, φαίνεται ότι άνοιξαν την επενδυτική όρεξη του συνιδρυτή της Microsoft. Ετσι, σε περίπτωση που ευσταθούν οι πληροφορίες που τον θέλουν να ενδιαφέρεται για την απόκτηση συστάδας νησιών στον Νότιο Ευβοϊκό, στο μέλλον θα επαναλάβει πολλές φορές το δρομολόγιο Σιάτλ – Αθήνα.

Κατά τα άλλα, το πρόγραμμά του – το περασμένο Σαββατοκύριακο – περιελάμβανε όσα θα περίμενε κανείς από έναν μεγιστάνα: άφιξη στον VIP τομέα του Ελευθέριος Βενιζέλος με ιδιωτικό τζετ, διαμονή στην προεδρική σουίτα του Μεγάλη Βρεταννία, επίσκεψη στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, χαλαρή βόλτα στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου (συνοδεία ισχυρής ομάδας ασφαλείας), συζητήσεις για επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του στη χώρα και φυσικά ολιγόωρη απόδραση στη Μύκονο (με ελικόπτερο). Είχε προηγηθεί ταξίδι-αστραπή στη Μαδρίτη, όπου συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, με τον οποίο επίσης εστίασαν σε μελλοντικές business.

Απόκτηση νησιών

Αυτό φαίνεται, λοιπόν, ότι τον απασχόλησε και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί των Ανέμων, όπου, κατά πληροφορίες, συζήτησε την απόκτηση ακινήτου τόσο στη Μύκονο όσο και τμήματος του συμπλέγματος των Πεταλιών, μεταξύ Μαρμαρίου Ευβοίας και Ραφήνας. Οι «ελληνικές Μαλδίβες», με την πλούσια προϊστορία σε εξίσου πλούσιους ιδιοκτήτες, έχουν συνολική έκταση 22,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων και αποτελούνται από 10 νησάκια και νησίδες που διοικητικά υπάγονται στον Δήμο Καρύστου. Οι τίτλοι ιδιοκτησίας τους στο πέρασμα των αιώνων έχουν περάσει – συνολικά ή τμηματικά – από τον Ομέρ πασά της Καρύστου, ο οποίος κατά τον θρύλο στέγαζε εκεί το πολυπληθές χαρέμι του, τον Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο, τον τσάρο Νικόλαο Α’, τον γιο και διάδοχό του Αλέξανδρο Β’ και από αυτόν, το 1867, ως γαμήλιο δώρο, στην ανιψιά του Ολγα Κωνσταντίνοβνα, μετέπειτα βασίλισσα Ολγα της Ελλάδας.

Εν τέλει, οι Πεταλιοί έχασαν οριστικά τη…Πηγή: Source link