Μπαχτσελί: Η Τουρκία να ορίσει μονομερώς ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο

Πολιτική


Ο Μπαχτσελί ζήτησε ταυτόχρονα την κήρυξη NAVTEX… διαρκείας στην περιοχή.

Τραβάει επικίνδυνα το σκοινί η Τουρκία, με τον ακροδεξιό εταίρο του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, να παίρνει την σκυτάλη των προκλήσεων και απειλών.

Καταπατώντας κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, ο Μπαχτσελί, έφτασε στο σημείο να προτείνει, η Τουρκία, να κηρύξει μονομερώς, την ΑΟΖ της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, καταθέτοντας τους χάρτες στον ΟΗΕ.

  • Διαβάστε επίσης: Ελληνοτουρκικά: Τα σενάρια ενός θερμού καλοκαιριού

Ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, σε δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι της Τρίτης,μίλησε για τα βήματα που πρέπει να κάνει η Άγκυρα για να εξασφαλίσει τα νησιά και τις βραχονησίδες που θεωρεί πως της ανήκουν, ζητώντας συγχρόνως και την κήρυξη NAXTEX… διαρκείας στην περιοχή.

Οι ανεκδιήγητες προτάσεις Μπαχτσελί – Τρία στάδια

Αυτό που πρότεινε ο Μπαχτσελί, είναι να περάσει άμεσα νόμο η κυβέρνηση Ερντογάν για τη θαλάσσια δικαιοδοσία της Τουρκίας. Ουσιαστικά, δηλαδή, να ορίσει μόνη της η Τουρκία την ΑΟΖ της σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.

Και όταν ορίσει, μόνη της, την ΑΟΖ της, ο Μπαχτσελί προτείνει αυτή να καταγραφεί στους ναυτικούς χάρτες της χώρας και να κοινοποιηθεί στον ΟΗΕ, για να “περάσει” και επισήμως ότι αυτή είναι η ΑΟΖ και η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας.

  • Διαβάστε επίσης: Σενάρια για ναυτικό αποκλεισμό ελληνικών νησιών από τούρκο καθηγητή

Πιο αναλυτικά Μπαχτσελί, σύμφωνα με το sigmalive, πρότεινε τα εξής:

«Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να προετοιμάσουμε και να εγκρίνουμε τον νόμο για τη Θαλάσσια Δικαιοδοσία της Τουρκίας το συντομότερο δυνατό και να τον ανακοινώσουμε στους αποδέκτες του.

Στο νόμο που θα εγκριθεί θα πρέπει να ορίσουμε τις έννοιες Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, Ειδική Αλιευτική Ζώνη, Όμορη Ζώνη, που περιλαμβάνονται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά δεν περιλαμβάνονται στον Κανονισμό των Χωρικών Υδάτων.

Πρέπει να ορίσουμε συγκεκριμένα τις συντεταγμένες της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε δεύτερο στάδιο, πρέπει να συμπεριλάβουμε στους ναυτικούς μας χάρτες τους γεωγραφικούς σχηματισμούς στη Θάλασσα των Νήσων (σ.σ. Αιγαίο) που ανήκουν στη χώρα μας, ως τμήμα της Τουρκίας, και δεν έχουν μεταβιβαστεί σε καμία χώρα με συμφωνία, και…Πηγή: in.gr