Μπάιντεν: Αυστηρό μήνυμα στους πετρελαϊκούς κολοσσούς με φορολογικές απειλές

Οικονομία


Ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τους πετρελαϊκούς κολοσσούς να επενδύσουν τα τεράστια υπερκέρδη τους στις ΗΠΑ για να μειωθούν οι τιμές των καυσίμων, προειδοποιώντας ότι θα τους φορολογήσει με υψηλότερο συντελεστή.

Αυστηρό μήνυμα προς τους πετρελαϊκούς κολοσσούς απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν (φωτογραφία, επάνω, από Leah Millis/Reuters), καλώντας τους να σταματήσουν να κερδοσκοπούν με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Με υψηλότερο συντελεστή

Ο αμερικανός πρόεδρος τους προειδοποίησε πως θα φορολογηθούν με υψηλότερο συντελεστή εάν δεν επενδύσουν τα υπερκέρδη τους για να μειώσουν το αυξημένο κόστος που καλούνται να πληρώσουν οι Αμερικανοί.

Δείτε ακόμα – Τζο Μπάιντεν: Η ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να είναι εργαλείο συνεργασίας, σταθερότητας και ασφάλειας

«Είναι καιρός αυτές οι εταιρείες να σταματήσουν να επωφελούνται από τον πόλεμο και ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στην πατρίδα.

»Ο αμερικανικός λαός θα κρίνει ποιος είναι με το μέρος του και ποιος νοιάζεται μόνο για τα κέρδη του», δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν σε ομιλία του στον Λευκό Οίκο.

Η βιομηχανία πετρελαίου «δεν έχει εκπληρώσει τη δέσμευσή της να επενδύσει στις ΗΠΑ και να στηρίξει τον αμερικανικό λαό», ανέφερε και υπογράμμισε πως οι εταιρείες του κλάδου αποκομίζουν «απίστευτα υψηλά κέρδη».

«Είναι εξωφρενικά»

«Θεωρώ πως είναι εξωφρενικά», συνέχισε ο Μπάιντεν. «Αν μετακυλούσαν αυτά τα κέρδη προς όφελος των καταναλωτών, η τιμή της βενζίνης θα υποχωρούσε κατά περίπου 50 σεντς», είπε.

Σε περίπτωση που οι εταιρείες δεν συμβάλλουν στη μείωση των τιμών στα καύσιμα, «θα φορολογηθούν υψηλότερα για τα υπερκέρδη τους και θα βρεθούν αντιμέτωπες με περιορισμούς», προειδοποίησε ο αμερικανός πρόεδρος.

Πηγή: ΑΠΕ