Μισθοί: Η ακρίβεια εξανεμίζει τις αυξήσεις

Οικονομία


Μερική απασχόληση το νέο «καθεστώς» στην αγορά εργασίας

Κατάρρευση της αγοραστικής δύναμης του μέσου και του κατώτατου μισθού λόγω της πληθωριστικής έκρηξης, που οδηγεί τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού ακόμη και στην αποστέρηση βασικών αγαθών, αποτυπώνει η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Την ίδια ώρα, όμως, και το ΙΟΒΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία του πληθωρισμού, με τον γενικό διευθυντή του Νίκο Βέττα να τονίζει ότι «πρέπει να αναθεωρήσουμε όλες τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό (σ.σ. 5%-6% σε μέσα επίπεδα για το 2022) καθώς μπορεί να είναι όλη τη χρονιά στο 10%».

  • Διαβάστε επίσης: ΓΣΕΕ: Δικαιώθηκαν τα συνδικάτα με τη συμφωνία στην ΕΕ για τους επαρκείς κατώτατους μισθούς

Η δυσμενής αυτή εξέλιξη, σε συνδυασμό με την υποχώρηση των κλαδικών συμβάσεων και κατ’ επέκταση των κλαδικών αμοιβών, οι οποίες μόλις και μετά βίας καλύπτουν το 25% των εργαζομένων, συνθέτει την εικόνα της αγοράς εργασίας μετά την οικονομική και υγειονομική κρίση. Ο συνδυασμός, δε, με τις επιπτώσεις του πολέμου και την ενεργειακή κρίση οδηγεί με βεβαιότητα ότι το επόμενο διάστημα θα πληγούν δυσανάλογα οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Η έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για την οικονομία και την απασχόληση κατέγραψε μεγάλες επιδράσεις των συνεπειών της κρίσης στις αμοιβές και διατυπώνει σοβαρές επιφυλάξεις για τις επιπτώσεις σε όλους τους οικονομικούς δείκτες.

«Ο συνδυασμός των επιπτώσεων της πανδημίας, της ακρίβειας και των γεωπολιτικών εξελίξεων που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιουργεί νέες εστίες οικονομικής και κοινωνικής αστάθειας», σημειώνει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει πως «η ελληνική οικονομία, πριν προλάβει να επιστρέψει στην προ πανδημίας κατάσταση, βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα αποσταθεροποιητική διαταραχή και διατρέχει τον κίνδυνο σημαντικής επιβράδυνσης».

Η αγοραστική δύναμη των κατώτατων αμοιβών κατέγραφε απώλεια της τάξεως του 18% τον Απρίλιο, που αντισταθμίστηκε μόνο μερικώς από την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 50 ευρώ από την Πρωτομαγιά (συνολικά 9,7% το 2022). Χαρακτηριστική είναι η σχετική αναφορά της έκθεσης: «Η αθροιστική αύξηση του κατώτατου μισθού αντισταθμίζει ως έναν βαθμό τη σωρευτική απώλεια…Πηγή: Source link