Μητσοτάκης στο Reuters: Δεν θα δεχθούμε παράλογους ισχυρισμούς της Τουρκίας για ελληνικά νησιά

Πολιτική


Συνέντευξη του έλληνα πρωθυπουργού στο πρακτορείο Reuters

Την κριτική που εξαπέλυσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιστρέφει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς ωστόσο να τον κατονομάζει, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters.

«Η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί επιθετική συμπεριφορά, αναθεωρητική ρητορική και ενέργειες που ισοδυναμούν με παραβιάσεις των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ελληνικής κυριαρχίας. Νομίζω ότι εναπόκειται στην Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της. Ποτέ δεν ήμασταν αυτοί που ξεπεράσαμε τα όρια όσον αφορά την επιθετικότητα, αλλά είμαστε πολύ σίγουροι ότι έχουμε την ικανότητα να αμυνθούμε αν παραστεί ανάγκη και είμαστε επίσης πολύ σίγουροι ότι έχουμε συμμάχους που μας υποστηρίζουν, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες» διαμηνύει ο έλληνας πρωθυπουργός από την Αστυπάλαια, και προσθέτει:

«Δεν βλέπω κανένα λόγο για τον οποίο η Τουρκία πρέπει να παραπονιέται κάθε φορά που υποστηρίζουμε ότι έχουμε δίκιο και ότι οι διαφορές μας πρέπει να επιλυθούν με βάση το διεθνές δίκαιο. Και απλά δεν μπορούμε να δεχτούμε παράλογους ισχυρισμούς σχετικά με την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Η Τουρκία δεν πρέπει να εκπλήσσεται όταν οι σύμμαχοί μας εντός του ΝΑΤΟ δηλώνουν το προφανές, ότι έχουμε δίκιο σε αυτό το θέμα και δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το δούμε, πέρα από αυτά που λέμε».

  • Διαβάστε επίσης: Μητσοτάκης για Τουρκία – Δεν ανοίγουμε διάλογο με το ανιστόρητο, το παράλογο και το παράνομο

Λύση μόνο με την Ελλάδα για μεταφορά αερίου από Κύπρο – Ισραήλ στην Ευρώπη

Ο πρωθυπουργός διαμηνύει ταυτόχρονα, ότι δεν μπορεί να προχωρήσει ο σχεδιασμός για μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα του Ισραήλ και της Κύπρου στην Ανατολική Μεσόγειο με προορισμό την ΕΕ, χωρίς να συμμετάσχει στο εγχείρημα αυτό η χώρα μας:

«Όσον αφορά το φυσικό αέριο από την Ανατολική Μεσόγειο, νομίζω ότι πρέπει να εξετάσουμε όλες τις επιλογές και πρέπει να βρούμε τον πιο οικονομικό τρόπο μεταφοράς του φυσικού αερίου που υπάρχει στην Κύπρο ή στο Ισραήλ προς την ευρωπαϊκή αγορά. Όποια λύση μπορεί να φανταστεί κανείς, θα πρέπει σίγουρα να εμπλέξει την Ελλάδα».

«Πράξη διεθνούς πειρατείας» από το Ιράν

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε και την πρόσφατη ενέργεια του Ιράν, να κάνει κατάληψη σε δύο…Πηγή: in.gr