Μητσοτάκης: Ποιο είναι το σχέδιο αποκατάστασης του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας

Οικονομία


Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από την επίσκεψή του στην Άμφισσα

Μια σειρά από δράσεις για την αποκατάσταση του παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, μέρος του οποίου έχει υποστεί σοβαρές από πυρκαγιές, δρομολογεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια επίσκεψής του στην περιοχή την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022.

Στόχος όπως είπε, είναι να μετατρέψουμε αυτό το μοναδικό συστατικό του Δελφικού τοπίου σε έναν παραγωγικό Ελαιώνα, έναν χώρο στον οποίο να μπορούμε να συνδυάζουμε αγροτική παραγωγή αλλά και δράσεις πολιτισμού και αναψυχής». Στο πλαίσιο αυτό, δρομολογείται η φύτευση 60.000 καινούριων ελαιόδεντρων για να αντικαταστήσουν αυτά τα οποία έχουν καεί. Περίπου 45.000 κάηκαν στις φετινές πυρκαγιές και άλλα 15.000 από τη φωτιά του 2013.

Διαβάστε επίσης: Αμφισσα: Βίντεο drone δείχνει την καταστροφή στον Παραδοσιακό Ελαιώνα της Αμφισσας

Αυτό θα γίνει με τη συνδρομή του ΕΛΓΑ αλλά και του ιδιωτικού τομέα, ενώ όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης «έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες χορηγίες», εκτιμώντας ότι τα πρώτα δέντρα μπορούν να φυτευτούν τον επόμενο Μάρτιο.

Παράλληλα, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός καινούργιου ειδικού φορέα διαχείρισης του παραδοσιακού Ελαιώνα, στον οποίο θα συμμετέχει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η Περιφέρεια και ο Δήμος.

Προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας

Εξηγώντας για τον σκοπό αυτών των δράσεων είπε, ότι είναι «για να μπορούμε να παράγουμε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας. Δεν γίνεται -να το πω έτσι όπως το αισθάνομαι- το λάδι, οι ελιές που παράγονται στον ελαιώνα της Άμφισσας να μην πωλούνται πολύ πιο ακριβά από ότι λάδι και ελιές που παράγονται σε έναν άλλον ελαιώνα που δεν έχει αυτό το τεράστιο ιστορικό βάρος που έχει ο μεγαλύτερος συνεχόμενος ελαιώνας στη χώρα, απολύτως ταυτισμένος με το Δελφικό τοπίο. Άρα να βρούμε ένα brand name, «Sacred Delphi» ή οτιδήποτε άλλο καταφέρουμε να επιλέξουμε, για να μπορέσουμε να δείξουμε και στους παραγωγούς -οι οποίοι σε έναν βαθμό, μην κοροϊδευόμαστε, έχουν παραμελήσει, δεν υπήρχε ενδιαφέρον οικονομικό για την ανάπτυξη του ελαιώνα- ότι υπάρχει μέλλον. Υπάρχει μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία».

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στις εκτιμήσεις ότι φέτος «το λάδι μας πάει καλά,…Πηγή: Source link