Μητσοτάκης: Θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την προκλητικότητα της Τουρκίας

Πολιτική


Ικανοποίηση του πρωθυπουργού για το προσχέδιο των Συμπερασμάτων σχετικά με την Τουρκία

Για την τουρκική προκλητικότητα ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος κατά την άφιξή του εξέφρασε την ικανοποίησή του για το προσχέδιο των Συμπερασμάτων το οποίο όπως είπε ζητάει με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της ΕΕ.

Ελπίζω η Τουρκία να εισακούσει τις παραινέσεις

«Ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση η οποία έχει δημιουργηθεί στην ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες, με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Διαβάστε επίσης Μητσοτάκης στο ΕΛΚ: Η Ελλάδα στηρίζει την ένταξη Ουκρανίας και Μολδαβίας στην ΕΕ

Διαβάστε επίσης Σύνοδος Κορυφής – Μητσοτάκης: Η Ελλάδα υπέρ της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ

Ομόφωνη απόφαση για Ουκρανία και Μολδαβία

Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ως εξής:

«Το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει μια ξεχωριστή σημασία, καθώς θα επιβεβαιώσουμε ομόφωνα τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και στη Μολδαβία. Είναι μία πολύ σημαντική πολιτική απόφαση την οποία παίρνει η Ευρωπαϊκή Ένωση ως απάντηση στην απροκάλυπτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

»Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να διεκδικήσει την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή οικογένεια και η απόφαση να της χορηγηθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας στέλνει ένα σαφές μήνυμα από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο στήριξης της Ουκρανίας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, αλλά ανοίγματος και μιας πόρτας στον ουκρανικό λαό να μπορεί να διεκδικήσει την ένταξή του πια στην ενωμένη Ευρώπη.

Διαβάστε επίσης Τσίπρας στο PES: Η ΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλία για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Ανατολική Μεσόγειος

»Θα έχουμε την ευκαιρία, επίσης, να συζητήσουμε μια σειρά από άλλα θέματα γεωπολιτικού ενδιαφέροντος. Θα ενημερώσω το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και για τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των Συμπερασμάτων το οποίο ζητά με απόλυτη σαφήνεια από την Τουρκία να σταματήσει…Πηγή: in.gr