Μητσοτάκης: Εκλογές σε 9 μήνες από τώρα – Το πολιτικό πλαίσιο

Πολιτική


Αν δεν γίνει κάτι δραστικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ενέργεια, κινδυνεύουν με κατάρρευση μεγάλες χώρες, τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης. Τι ειπώθηκε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου

Οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ρόλο της Ρωσίας και του Βλαντίμιρ Πούτιν συνδυάστηκαν με την ενεργειακή κρίση και μάλιστα ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία του πως όσο η Μόσχα θα χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο, τόσο η κρίση θα βαθαίνει, προειδοποιώντας πως αν δεν γίνει κάτι δραστικό σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τότε «κινδυνεύουν με κατάρρευση μεγάλες χώρες».

Έχει έρθει η ώρα να υλοποιηθούν

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις προτάσεις που είχε καταθέσει εδώ και πολλούς μήνες για την θέσπιση πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και αποσύνδεσης της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου.

  • Διαβάστε επίσης «Βόμβες» Μητσοτάκη: Πούτιν και Ερντογάν δεν κρύβουν ότι θα ήθελαν άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα

«Αυτό που συζητά σήμερα η Ευρώπη η Ελλάδα το έχει εφαρμόσει σε εθνικό επίπεδο από τον Ιούλιο με τον Μηχανισμό που ανακτά τα κέρδη από τις εταιρείες στην πηγή για να τα επιστρέψει ως στήριξη στην κοινωνία», τονίστηκε κατά τη διάρκεια του υπουργικού.

Ειδικότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει έρθει η ώρα πια να υλοποιηθούν όσα είχα εισηγηθεί στους ομολόγους μου προ επτά ακριβώς μηνών: Πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, αποσύνδεση των τιμών του φυσικού αερίου με αυτές του ρεύματος, με άλλα λόγια, επιτέλους, μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση.

»Λυπάμαι, αλλά είχα προειδοποιήσει από τους πρώτους για την κρίση την οποία αντιμετωπίζουμε τώρα. Τότε, μάλιστα, είχα μιλήσει προκαλώντας και κάποιες αντιδράσεις στις Βρυξέλλες, για το δυσκίνητο «υπερωκεάνιο» της Ευρώπης που συνήθως αργεί να αλλάξει ρότα.

  • Διαβάστε επίσης Ενεργειακή κρίση: Η θέρμανση πολυτέλεια στην Ευρώπη – Οι πρωτοβουλίες της ΕΕ και τα μέτρα στη ΔΕΘ

»Τώρα, μετά τις χθεσινές δηλώσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και την ενεργοποίηση της Τσεχικής Προεδρίας, θα πω «κάλιο αργά, παρά ποτέ». Θα επιμείνω, πάντως, ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς ενιαία αντίδραση στην…Πηγή: in.gr