Μεταβιβάσεις ακινήτων: Επιχείρηση «τέλος στο χαρτοβασίλειο»

Οικονομία


Η κυβέρνηση επιδιώκει να βάλει τέλος στο σαφάρι κτήσης μιας σειράς δικαιολογητικών n Περισσότερη ψηφιοποίηση ζητούν οι συμβολαιογράφοι

Οριστικό τέλος στο «χαρτοβασίλειο» και στην ταλαιπωρία των πολιτών που προχωρούν σε μεταβιβάσεις ακινήτων επιχειρείται να μπει με ρυθμίσεις-αντίδοτο στη γραφειοκρατία και στη χρονοτριβή.

Η κυβέρνηση, επιχειρώντας να βάλει τέλος στο… σαφάρι των δεκάδων εγγράφων και δικαιολογητικών, προωθεί σειρά αλλαγών που θα διευκολύνουν τους πολίτες, όπως η κατάργηση της «συλλογής» του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), αφού αυτό πλέον θα εκδίδεται μέσω μιας μόνο κίνησης, χωρίς πολύωρες αναμονές στις ουρές των ΔΟΥ.

  • Διαβάστε επίσης: Ακίνητα: Που επενδύουν οι ξένοι, γιατί ψάχνουν στα νησιά

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για μια νέα και ταχύτερη βεβαίωση για τη μη οφειλή του ΤΑΠ με μόνο ένα κλικ αναμένεται, λοιπόν, να αποτελεί ανάσα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων – για αρχή – στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση μεταβίβασης της κυριότητας των πάσης φύσεως ακινήτων προ της υπογραφής του συμβολαίου απαιτείται βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ, αλλιώς η συμβολαιογραφική πράξη είναι άκυρη.

Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες μετά τη συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων του συμβαλλόμενου και του μεταβιβαζόμενου ακινήτου μπορούν να έχουν αυτόματα στα χέρια τους τη βεβαίωση μέσω εφαρμογής του Δήμου Αθηναίων, πληκτρολογώντας απλώς τους κωδικούς του Taxisnet. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα να εκδοθεί άμεσα ηλεκτρονικά από τον ίδιο τον δημότη το ΤΑΠ.

Το μόνο που απαιτείται για τον έλεγχο της γνησιότητας της βεβαίωσης, στο έγγραφο που εκδίδεται από την πλατφόρμα υπάρχει ένας QR κωδικός, ο οποίος εφόσον σκαναριστεί επιβεβαιώνει την εγκυρότητα του εγγράφου.

Οι συμβολαιογράφοι

Οι αλλαγές αυτές, ωστόσο, έχουν προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στους συμβολαιογράφους, οι οποίοι εν αντιθέσει με τους πολίτες συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Γιώργο Ρούσκα, τα απαιτούμενα έγγραφα κάθε χρόνο πολλαπλασιάζονται και προστίθενται καινούργια γιατί καταργείται η αρμοδιότητα από το Δημόσιο. «Κάποιος πρέπει να είναι ο ενδιάμεσος να ελέγχει οτιδήποτε έχει σχέση με τη…Πηγή: Source link