Μείωση της χρήσης του φυσικού αερίου κατά 15% προτείνει η ΕΕ

Οικονομία


Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση του σχεδίου με συγκεκριμένες προτάσεις – Χωρίς μέτρα τώρα θα έχουμε οξύ πρόβλημα τον χειμώνα προειδοποιεί η Κομισιόν – Μεταξύ άλλων προτείνεται η μείωση της θέρμανσης και της ψύξης

Εθελοντική μείωση τη χρήσης φυσικού αερίου κατά 15% από τον επόμενο μήνα θα προτείνει στις χώρες-μέλη η Ευρωπαϊκή Ένωση με φόντο το ενδεχόμενο διακοπής των ροών από τη Ρωσία, όπως μετέδωσε το Bloomberg.

Προειδοποιώντας τις χώρες-μέλη ότι χωρίς μεγάλες περικοπές αυτή την περίοδο θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα στη διάρκεια του χειμώνα, και με την επισήμανση ότι σε περίπτωση ενός ψυχρού χειμώνα, η ΕΕ κινδυνεύει με μείωση του ΑΕΠ έως και 1,5%, η Κομισιόν αναμένεται να προτείνει σήμερα πακέτο μέτρων στο πλαίσιο του σχεδίου «Εξοικονόμηση φυσικού αερίου για έναν ασφαλή χειμώνα». Μεταξύ άλλων στα μέτρα περιλαμβάνεται η μείωση της θέρμανσης και της ψύξης.

«Η ΕΕ βρίσκεται πλέον σε μια ευάλωτη κατάσταση  όσον αφορά τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο. Ήρθε η ώρα για την ΕΕ να προβλέψει τους κινδύνους και να ενεργήσει προληπτικά όσον αφορά την ετοιμότητα για την ασφάλεια του εφοδιασμού με φυσικό αέριο», αναφέρει το προσχέδιο της Κομισιόν.

Η Ευρώπη δίνει μάχη προκειμένου να αποκαταστήσει τα αποθέματα φυσικού αερίου πριν από τον χειμώνα και να δημιουργήσει ένα απόθεμα ασφαλείας σε περίπτωση που η Μόσχα περιορίσει περαιτέρω τις προμήθειες ως αντίποινα για την ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ουκρανία.

Η Κομισιόν θα προτρέψει τις χώρες να προετοιμαστούν για ένα τέτοιο σενάριο μειώνοντας τη χρήση φυσικού αερίου.

Η πρόταση

Η πρόταση ενδέχεται να πάρει δεσμευτικό χαρακτήρα εάν η Ευρώπη βρεθεί αντιμέτωπη με μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για φυσικό αέριο, έγραψε νωρίτερα το Reuters.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο του προσχεδίου το οποίο επικαλείται το Reuters, «είναι ένα μήνυμα προς όλους τους δημόσιους φορείς, καταναλωτές, νοικοκυριά, ιδιοκτήτες δημόσιων κτιρίων, προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας ότι πρέπει άμεσα να λάβουν έκτακτα και γρήγορα μέτρα για την εξοικονόμηση φυσικού αερίου».

Στα μέτρα που προτείνεται να λάβουν οι κυβερνήσεις, περιλαμβάνονται η δρομολόγηση παροχής οικονομικών κινήτρων προς τις επιχειρήσεις προκειμένου να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου,…Πηγή: Source link