Μαύρη Δευτέρα: Τι προκάλεσε το κραχ στα χρηματιστήρια τον Οκτώβρη του 1987

Οικονομία


Οι αιτίες, τα πτωτικά ντόμινο και ο απόηχος.

της Έρης Σφαέλου

Η Δευτέρα 19 Οκτωβρίου του 1987 έχει μείνει στην ιστορία ως η Μαύρη Δευτέρα. Εκείνη την ημέρα κράσαραν τα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο, αν και αυτό δεν εκτυλίχθηκε ταυτόχρονα παντού. Η Wall Street κατέγραψε το μεγαλύτερο ημερήσιο κραχ στην ιστορία της.

Πώς συνέβη όμως; Σύμφωνα με το Corporate Finance Institute (CFI), τις ημέρες που προηγήθηκαν της Μαύρης Δευτέρας υπήρχαν κάποια σημάδια που θα μπορούσαν να ψυλλιάσουν τους επενδυτές: στις 14 Οκτώβρη ο Dow παρουσίασε μεγάλη πτώση σχεδόν της τάξης του 4%, ενώ έπεσε ακόμα 2,5% την επόμενη μέρα. Στις 16 του μήνα, την Παρασκευή πριν τη Μαύρη Δευτέρα, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου κατέγραψε βουτιά 5%, η οποία συνέπεσε με την άνευ προηγουμένου Μεγάλη Καταιγίδα του ’87 που χτύπησε ανελέητα τη Βρετανία και στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 20 ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης: Ο Μάικλ Μπέρι προειδοποιεί για τη «μητέρα όλων των κραχ»

Μια Δευτέρα πρωί, το κραχ ξεκίνησε από το Χονγκ Κονγκ. Συνέχισε σαρώνοντας όλη την Ασία και στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων στην ήπειρο άλλες αγορές άρχισαν να νιώθουν τις μετασεισμικές δονήσεις. Το μακελειό συνεχίστηκε και μέχρι να ανοίξει η αγορά του Λονδίνου είχε εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη.

Με το άνοιγμα των αγορών στις ΗΠΑ, οι μετοχές βρίσκονταν ήδη σε ελεύθερη πτώση. Και μέχρι τη λήξη της διαπραγμάτευσης, ο Dow Jones είχε κατακρημνιστεί παραπάνω από 500 μονάδες και ο S&P 500 είχε χάσει πάνω από 55 μονάδες.

Τι προκάλεσε το κραχ;

Μια παρατεταμένη bull market και η διόρθωση που μοιραία θα ερχόταν.

Πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως η Μαύρη Δευτέρα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε μια ισχυρή αγορά ταύρων η οποία είχε ήδη καθυστερήσει πολύ να βιώσει διόρθωση. Συγκεκριμένα, το 1987 ήταν η πέμπτη χρονιά μιας παρατεταμένης bull market που δεν είχε δει ούτε μία διόρθωση τιμών από όταν ξεκίνησε το 1982. Οι τιμές των μετοχών είχαν τριπλασιαστεί και παραπάνω σε αξία τα 4,5 χρόνια που προηγήθηκαν, σημειώνοντας άλμα 44% μόνο για το 1987.

Αυτοματοποιημένο trading μέσω υπολογιστικών προγραμμάτων.

Ένας άλλος υπαίτιος για την κατάρρευση των αγορών σύμφωνα με τους αναλυτές ήταν το λεγόμενο program trading, δηλαδή η αυτόματη πραγματοποίηση συναλλαγών μέσω προγραμμάτων. Στα μέσα της δεκαετίας του ’80 αυτή η σχετικά νέα μέθοδος επέτρεψε…Πηγή: Source link