Μανιάτης: Και στα χειρότερα σενάρια δεν θα επιβαρυνθεί η καθημερινότητα στην Ελλάδα

Οικονομία


Τι θα γίνει σε περίπτωση διακοπής του φυσικού αεριού στην Ελλάδα

Σε περίπτωση μείωσης ή διακοπής της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία η Ελλάδα είναι απολύτως βέβαιο ότι θα είναι από τις τελευταίες χώρες που θα πληγεί η καθημερινότητα των πολιτών, υπογράμμισε ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.

Όπως είπε και στα χειρότερα σενάρια δεν θα φτάσουμε στο σημείο να πατάς τον διακόπτη και να μη σου ανάβει το ρεύμα. Ο κ. Μανιάτης, είπε επίσης ότι αυτό που προσπαθεί να κάνει η Ευρώπη θα έπρεπε να το έχει κάνει εδώ κι αρκετούς μήνες.

  • Διαβάστε επίσης: Βίντεο-τρολ της Gazprom: Έρχεται βαρύς χειμώνας

Για τις απειλές στη Ρωσία

Σε ερώτηση για την ευθεία απειλή της Ρωσίας να διακοπεί η ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ο κ. Μανιάτης είπε ότι «είναι προφανές, το αναμέναμε όλοι ότι κάποια στιγμή θα συμβεί αυτό. Πια θα χρησιμοποιήσει όλα τα όπλα που διαθέτει και το ισχυρότερο όπλο είναι η πλήρης διακοπή της ροής φυσικού αερίου. Η Ευρώπη φαίνεται ότι έχει προσπαθήσει κι έχει καταφέρει σε αρκετό βαθμό να βρει εναλλακτικές πηγές τροφοδοσίας κυρίως δηλαδή υγροποιημένο φυσικό αέριο αλλά και με αύξηση της τροφοδοσίας μέσω αγωγών από τη Νορβηγία, τη Βόρεια Αφρική και το Αζερμπαϊτζάν».

Τι πρέπει να αλλάξει

«Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε έναν εκβιασμό που έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να τον περιμένουμε. Το πρόβλημα κάθε φορά είναι η Ευρώπη να μην αισθάνεται έκπληκτη μπροστά σε εξελίξεις οι οποίες είναι αναμενόμενες. Δηλαδή το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη, δυστυχώς, μείωσε τη δική της παραγωγή φυσικού αερίου από τα 145 δισ. που είχαμε το 2015 τώρα έχουμε μόνο 95. Το έκανε σκόπιμα και προτίμησε να εξαρτηθεί ακόμα περισσότερο από το ρωσικό φυσικό αέριο» ανέφερε.

«Ακόμα υπάρχει μια σειρά άλλων πραγμάτων που θα έπρεπε να μας γίνουν μαθήματα, ειδικά τώρα που ζούμε τη μεγαλύτερη κρίση των τελευταίων πολλών δεκαετιών, έτσι ώστε όσο γίνεται πιο σύντομα να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση διότι έχουμε φτάσει πια στα όρια των νοικοκυριών, στα όρια των επιχειρήσεων και στα όρια των δυνατοτήτων των κρατικών προϋπολογισμών να επιδοτούν», είπε ακόμα ο πρώην υπουργός Ενέργειας και πρόσθεσε ότι:

Έπρεπε να είχε δράσει νωρίτερα η Ευρώπη

«Aυτό που προσπαθεί να κάνει η Ευρώπη θα…Πηγή: Source link