Μάικ Πομπέο: «Ανησυχώ για μακροπρόθεσμη δομική κρίση έλλειψης ενεργειακών πόρων»

Οικονομία


Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ τονίζει ότι η τακτική Ερντογάν «δεν αρμόζει στην καλή γειτονία μεταξύ δύο μελών του ΝΑΤΟ», δεν κρύβει τον φόβο του για τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ τονίζει ότι μόνος τρόπος αντιμετώπισης του Πούτιν «είναι η επίδειξη επαρκούς ισχύος»

Τη βαθιά ανησυχία του για τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία και για το ενδεχόμενο να προκληθεί μία παγκόσμια, μακρά ενεργειακή κρίση με δομικά χαρακτηριστικά εκφράζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και πρώην επικεφαλής της CIA Μάικ Πομπέο, ο οποίος βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή την συμμετοχή του στο συνέδριο του Economist.

Μιλώντας αποκλειστικά στο «Βήμα της Κυριακής» τονίζει μεταξύ άλλων ότι δεν έχει ενδείξεις για μία αλλαγή στάσης του Ταγίπ Ερντογάν έναντι της Ελλάδας, ενώ ασκεί σφοδρή κριτική στη συμπεριφορά του τούρκου προέδρου. Εκτιμά ότι οι ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ θα προκαλέσουν πολιτική αλλαγή, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών στις προεδρικές εκλογές του 2024.

  • Διαβάστε επίσης: Β. Μαρινάκης στον Economist – Οι Ελληνες εφοπλιστές παρέχουν ενεργειακή ασφάλεια στην κρίση

Κύριε υπουργέ, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από την πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Πώς κρίνετε τα αποτελέσματά της;

«Θεωρώ ότι ήταν χρήσιμη, με την έννοια ότι επέτρεψε στο ΝΑΤΟ να ξεκινήσει την αναδιοργάνωσή του εν όψει ενός αγώνα ο οποίος φαίνεται ότι θα διαρκέσει πολύ. Για να είμαι ειλικρινής, η σύγκρουση αυτή έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα από τον προηγούμενο Φεβρουάριο. Το ΝΑΤΟ δεν έκανε όσα θα έπρεπε, ο Βλαντίμιρ Πούτιν το κατάλαβε και έκανε την κίνησή του. Χάσαμε την ευκαιρία να τον αναχαιτίσουμε. Ο γ.γ. Στόλτενμπεργκ και οι ηγέτες του ΝΑΤΟ βρήκαν συνεπώς την ευκαιρία να ανασυνταχθούν και να αξιολογήσουν την κατάσταση, να δουν πώς μπορεί να τελειώσει ο πόλεμος οριστικά. Ολοι θέλουν να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση. Λέγοντας «όλοι», εννοώ όλοι στη Δύση, δεν νομίζω ότι ο Πούτιν θέλει κάτι τέτοιο».

Πώς αξιολογείτε ειδικότερα την επαναπροσέγγιση με την Τουρκία; Πιστεύετε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν είναι πάλι ένας αξιόπιστος εταίρος – αν υποθέσουμε ότι υπήρξε ποτέ; Είδαμε ότι μόλις επέστρεψε στην Αγκυρα συνέχισε την επιθετική του ρητορική κατά της Ελλάδας.

«Δεν με…Πηγή: Source link