Λογαριασμοί ρεύματος: Γενναίες επιδοτήσεις (και) τον Αύγουστο

Οικονομία


Η νέα παρέμβαση θα έχει στόχο να επιστρέψουν οι τιμές στα επίπεδα του Οκτωβρίου, προτού ξεσπάσει η κρίση

Με στόχο το ψαλίδισμα κατά 60% της τιμής ρεύματος η κυβέρνηση θέτει σε πλήρη λειτουργία το νέο πακέτο παρεμβάσεων στην αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», για τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων προκειμένου οι τιμές να επιστρέψουν στα επίπεδα των 0,17 με 0,20 ευρώ ανά κιλοβατώρα, όσο ήταν το περσινό φθινόπωρο που ξέσπασε η ενεργειακή κρίση, σκοπεύει να διαθέσει στο δεύτερο εξάμηνο ακόμα και 6 δισ. ευρώ. Πόροι οι οποίοι, αναφέρουν πληροφορίες, θα αντληθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον κρατικό προϋπολογισμό. Ηδη, από χθες ετέθη σε λειτουργία ο Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Εσόδων Αγοράς Επόμενης Ημέρας, ή το γνωστό και ως «πλαφόν» στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών για τις ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που πουλάνε στη χρηματιστηριακή αγορά ενέργειας.

Τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν τον Ιούλιο – εκτιμώνται σε περίπου 650 εκατ. ευρώ – θα αποτελέσουν το πρώτο σκέλος της συνολικής ενίσχυσης των λογαριασμών για τις καταναλώσεις ρεύματος του Αυγούστου. Πόροι θα αντληθούν και από τα δικαιώματα ρύπων και το ΕΤΜΕΑΡ και ενδεχομένως και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πρόχειρες εκτιμήσεις αναφέρουν πως θα απαιτηθούν επιδοτήσεις της τάξεως των 700 με 900 εκατ. ευρώ, ίσως και 1 δισ. ευρώ.

Το ακριβές ποσό των επιδοτήσεων θα εξαρτηθεί από τις τιμές προμήθειας ρεύματος που είναι υποχρεωμένοι με βάση το νέο πακέτο κυβερνητικών μέτρων να ανακοινώσουν οι πάροχοι.

Οι εταιρείες λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας ήταν υποχρεωμένες σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο που ψηφίσθηκε να ανακοινώσουν αύριο Κυριακή 10 Ιουλίου τις ανταγωνιστικές χρεώσεις (τιμολόγια) που θα ισχύσουν για τον Αύγουστο. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα μεταθέσει την προαναφερόμενη ημερομηνία για μετά τις 21 με 22 Ιουλίου. Και αυτό όπως αναφέρουν πηγές, η θέση από την Gazprom σε συντήρηση του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κεντρική Ευρώπη, Nord Stream 1 για το επόμενο δεκαήμερο προκαλεί αναταραχές στις αγορές ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι τιμές φυσικού αερίου TTF εκτινάχθηκε τις προηγούμενες ημέρες ακόμη ακαι στα 180 ευρώ ανά…Πηγή: Source link