Λείπουν πάνω από 200 φάρμακα «πρώτης γραμμής»

Υγεία


Η μακρά λίστα ελλείψεων σε φάρμακα «πρώτης γραμμής» έχει απορρυθμίσει τη λειτουργία των φαρμακείων αλλά και τη θεραπεία των ασθενών. Μάλιστα και σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν λείπουν εκείνες οι περιπτώσεις όπου φαρμακοποιοί «μοιράζουν» τις συσκευασίες στα δύο ή ακόμη και στα τρία.

Η μακρά λίστα ελλείψεων σε φάρμακα «πρώτης γραμμής» έχει απορρυθμίσει τη λειτουργία των φαρμακείων αλλά και τη θεραπεία των ασθενών. Μάλιστα και σύμφωνα με μαρτυρίες, δεν λείπουν εκείνες οι περιπτώσεις όπου φαρμακοποιοί «μοιράζουν» τις συσκευασίες στα δύο ή ακόμη και στα τρία σε μία προσπάθεια να μη λείψει (έστω για ημέρες) η αγωγή σε ανθρώπους που την έχουν ανάγκη. Αλλωστε, τα κενά στα ράφια των φαρμακείων αφορούν όλο το φάσμα των παθήσεων – αντιδιαβητικά, αντιεπιληπτικά, αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά, οφθαλμολογικά, αναπνευστικά, νευροληπτικά κ.ο.κ. – ενώ για τα περισσότερα από αυτά δεν υπάρχουν διαθέσιμα γενόσημα.

Οπως δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολος Βαλτάς, «τα ελλειπτικά φάρμακα ξεπερνούν σήμερα τα 200, εντείνοντας τις καθημερινές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι φαρμακοποιοί αλλά και την αγωνία των ασθενών».

Πιο συγκεκριμένα, η σχετική λίστα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) αριθμεί 79 σκευάσματα – για τα οποία έχει προσωρινά απαγορευτεί η διαδικασία των παράλληλων εξαγωγών -, παρ’ όλα αυτά οι εκπρόσωποι του κλάδου στις τακτικές συσκέψεις με τους αρμόδιους φορείς κάνουν λόγο για ελλείψεις σε 150 επιπλέον σκευάσματα.

«Μαύρη τρύπα»

Για τον λόγο αυτόν χθες υπήρξε νέα συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να επικαιροποιηθεί η λίστα σε μία προσπάθεια συρρίκνωσης της «μαύρης τρύπας».

Υπό τις εξελίξεις αυτές, το θέμα απασχόλησε την περασμένη Δευτέρα και το κοινοβούλιο με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να απαντά σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή. Ο υπουργός ανέδειξε το πρόβλημα χωρίς υπεκφυγές, απαριθμώντας μία προς μία τις αιτίες των ελλείψεων. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις παράλληλες εξαγωγές, αλλά και στην ενεργειακή κρίση που μαζί με την υγειονομική κρίση επέτειναν το πρόβλημα λόγω της απουσίας πρώτων υλών για την παρασκευή των σκευασμάτων.

Επιπρόσθετα και μεταξύ άλλων ο Θ….Πηγή: in.gr