Λαγκάρντ: Έρχονται και νέες επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων

Οικονομία


Αυξημένοι οι κίνδυνοι για πληθωρισμό και ανάπτυξη στην ζώνη του ευρώ

Όπως ήταν αναμενόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προχώρησε σήμερα σε αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες, σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάσης» ανέφερε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μαζί με τον αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος, μετά τη συνεδρίαση. Και πρόσθεσε: «Λάβαμε τη σημερινή απόφαση και αναμένουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια, για να διασφαλίσουμε την έγκαιρη επιστροφή του πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%εκατό» τονίζοντας ότι η μελλοντική πορεία των επιτοκίων θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των προοπτικών του πληθωρισμού και της οικονομίας, και πως σε κάθε συνεδρίαση θα επανεκτιμώνται τα δεδομένα.

  • Διαβάστε επίσης: Ερχονται και νέες αυξήσεις επιτοκίων από ΕΚΤ και Fed

Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός και θα παραμείνει πάνω από τον στόχο για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Τον Σεπτέμβριο, ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ έφτασε στο 9,9%. Τους τελευταίους μήνες, η άνοδος των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά και η ανάκαμψη της ζήτησης μετά την πανδημία οδήγησαν σε διεύρυνση των πιέσεων στις τιμές και σε αύξηση του πληθωρισμού. Η νομισματική μας πολιτική στοχεύει στη μείωση της στήριξης της ζήτησης και στην προστασία έναντι του κινδύνου μιας επίμονης ανοδικής μετατόπισης των προσδοκιών για τον πληθωρισμό», τόνισε.

Τροποποίηση των όρων στα TLTROs

Αναφερόμενη στην απόφαση για τροποποίηση των όρων της τρίτης σειράς στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO ΙΙΙ), είπε ότι λαμβανομένης υπόψη της απρόβλεπτης και πρωτοφανούς αύξησης του πληθωρισμού, είναι αναγκαίο να αναπροσαρμοστεί προκειμένου να διασφαλιστεί ότι είναι συμβατό με την ευρύτερη διαδικασία εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής και να ενισχυθεί η μετάδοση των αυξήσεων των επιτοκίων πολιτικής στις συνθήκες τραπεζικών χορηγήσεων. «Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να προσαρμόσουμε τα επιτόκια που ισχύουν για το TLTRO III από τις 23 Νοεμβρίου 2022 και να προσφέρουμε…Πηγή: Source link