Κύπρος: Φιέστες για την τουρκική εισβολή στα κατεχόμενα

Πολιτική


Σύμφωνα με όσα ισχυρίστηκε ο Οκτάι οι ελληνοκύπριοι προσπαθούν να αφανίσουν τους Τουρκοκύπριους

«Ο πόνος δεν γιορτάζεται». Οι Τουρκοκύπριοι μπορεί να δηλώνουν την αντίθεση τους στη φιέστα του κατοχικού καθεστώτος για την μαύρη επέτειο της εισβολής. Αλλά η Άγκυρα επιμένει. Ακόμα και αν ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κατάφερε να δώσει το παρών στις φιέστες του τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ για τα 48 χρόνια της εισβολής, όπως είχε κάνει πέρυσι, φρόντισε η Άγκυρα να εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρο της χώρας, Φουάτ Οκτάι.

Ο Οκτάι δεν παρέλειψε να ανακοινώσει στην ομιλία του στα κατεχόμενα και την έναρξη των εργασιών του νέου πλωτού γεωτρύπανου της Τουρκίας, «Αμπντούλ Χαμίντ» τον Αύγουστο στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως είπε.

Διαβάστε επίσης: Κύπρος: 48 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή

Έδαφος του ψευδοκράτους το Βαρώσι

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος παραβρέθηκε στην παρέλαση στα κατεχόμενα δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι το Βαρώσι είναι «έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου (σς όπως αποκαλεί η Τουρκία τα κατεχόμενα)». Δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στην ΕΕ λέγοντας ότι  «Δεν ξέρουμε πώς ενεργείτε μεροληπτικά ακόμα και όταν υποστηρίζετε την πολιτιστική κληρονομιά και προσπαθείτε να διαγράψετε τα πάντα σχετικά με το παρελθόν των Τουρκοκυπρίων; Τι ενότητα, τι ισότιμη στάση, ποιες ευρωπαϊκές αξίες; Παραμύθια…»

Λύση στη βάση δύο κρατών

Ο Οκτάι επανέλαβε ότι λύση εάν υπάρξει αυτή θα είναι μέσω της αναγνώρισης της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού «λαού». «Στις διαπραγματεύσεις, τα δύο κράτη θα πρέπει να καθορίσουν από κοινού πώς μπορούν να συνεργαστούν και τι είδους μέλλον θα χτίσουν δίπλα-δίπλα σε αυτό το νησί γεμάτο μοναδικές ομορφιές. Αυτός είναι ο μόνο δρόμος για την λύση», υποστήριξε.

Διεμήνυσε δε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της στην Ανατολική Μεσόγειο απέναντι σε κάθε απόπειρα πρόκλησης και παρανομία, σημειώνοντας ότι «δεν διαχωρίζουμε από τα δικά μας τα δικαιώματα και το δίκαιο των Τουρκοκυπρίων αδερφών μας. Όσοι πάνε στο φως του φεγγαριού με όνειρα που δεν θα συμβούν στη Μεσόγειο ή στο Αιγαίο θα πρέπει να το γνωρίζουν αυτό καλά. Οι υδρογονάνθρακες στη Μεσόγειο…Πηγή: in.gr