Κύπρος: Φεύγουν από την PwC για να έχουν Ρώσους πελάτες

Οικονομία


Οι μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες δεν μπορούν να αναλάβουν λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί από τη Δύση δραστηριότητες πελατών που έχουν δεσμούς με τη Ρωσία.

Ομάδα στελεχών της PwC έφυγαν από αυτήν και έφτιαξαν άλλη εταιρεία στην Κύπρο για να αναλαμβάνουν δουλειές πελατών που σχετίζονται με τη Ρωσία, τους οποίους οι μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες («Οι Μεγάλες Τέσσερις») δεν μπορούν να αναλάβουν λόγω των κυρώσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Το νέο σχήμα λέγεται Kiteserve και ο επικεφαλής της Τεό Παρπέρης ανέφερε στη βρετανική εφημερίδα πως η εταιρεία υπακούει στις κυρώσεις που έχουν επιβάλει ΕΕ, ΗΠΑ και Βρετανία. Οπως αναφέρει, «οι Μεγάλες Τέσσερις (ελεγκτικές) πήγαν παραπέρα από όσα προέβλεπαν οι κυρώσεις από τις χώρες αυτές (…) και ουσιαστικά καλύπτουμε το κενό ως έναν βαθμό, αλλά (…) είμαστε πολύ επιλεκτικοί». Προσέθεσε επίσης ότι η Kiteserve θα μπορούσε να είχε την τετραπλάσια δουλειά «εάν το ήθελε», σύμφωνα πάντα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Ως «Μεγάλες Τέσσερις» θεωρούνται διεθνώς οι ελεγκτικές εταιρείες Deloitte, Ernst & Young, KPMG και PwC, οι οποίες όμως πλην της PwC δεν κατονομάζονται στο δημοσίευμα.

Λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία η PwC αποφάσισε να εφαρμόσει παγκοσμίως πολιτική τύπου «εάν επιβάλλονται κυρώσεις οπουδήποτε, τότε αυτές ισχύουν παντού». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εταιρεία είναι ακόμη πιο αυστηρή από ό,τι απαιτείται νομίμως με βάση τις κυρώσεις, αναφέρεται από τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Τους επηρέασε

Η πολιτική αυτή επηρέασε ιδιαίτερα τις δραστηριότητες της PwC Cyprus, καθώς η Κύπρος και η Ρωσία διατηρούν παραδοσιακά πολύ στενούς δεσμούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί η πελατεία της και τρεις εταίροι (partners) να την εγκαταλείψουν τον Ιούνιο και να δημιουργήσουν την Kiteserve. Περίπου οι μισοί από τους πελάτες της εταιρείας αυτής έχουν δεσμούς με τη Ρωσία, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα.

Αυτό επιβεβαιώνουν στη βρετανική εφημερίδα και στελέχη της Kiteserve, που προβλέπουν ότι το σχετικό ποσοστό θα μειωθεί με την πάροδο του χρόνου. Η Kiteserve συνεργάζεται με τέτοιους πελάτες σχετικά με περιουσιακά στοιχεία που έχουν στη Δύση παρά στη Ρωσία, ανέφερε ο Τεό Παρπέρης.

«Αυτοί οι πελάτες (…) εξυπηρετούνται επίσης από δυτικές τράπεζες, από…Πηγή: Source link