Κύπρος: «Το κοίτασμα στο οικόπεδο 6 θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την Ελλάδα για 10 χρόνια»

Οικονομία


Για να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν βρεθεί στα οικόπεδα της Κύπρου πρέπει να ενωθούν με άλλα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στη Μεσόγειο, όπως αυτά πάνω από την Αίγυπτο και το Ισραήλ

«Το κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την Ελλάδα για 10 χρόνια» υποστήριξε ο διεθνολόγος Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος.

Σημείωσε, ωστόσο, πως τα πιο αισιόδοξα σενάρια αξιοποίησης των κοιτασμάτων που έχουν βρεθεί στην περιοχή μας εκτείνονται σε μια τριετία, ενώ παραλλήλισε τη σημερινή ενεργειακή κρίση με την πετρελαϊκή κρίση του 1973, όταν ο ΟΠΕΚ και η Σαουδική Αραβία είχε προχωρήσει σε εμπάργκο πώλησης πετρελαίου.

Διαβάστε επίσης: Οι ενεργειακοί πόροι στο στόχαστρο του Ερντογάν – Τα τεράστια κοιτάσματα και ποιος επιδιώκει να τα αξιοποιήσει

Υπενθύμισε πως στην πετρελαϊκή κρίση του 1972-73, το 20% των πρατηρίων δεν είχαν βενζίνη. Η βενζίνη δινόταν με δελτία. Στις ΗΠΑ τέθηκε όριο στα 75 χιλιόμετρα στους αυτοκινητοδρόμους, προκειμένου να υπάρξει μείωση της κατανάλωσης. Στη Γερμανία επιτρεπόταν να θερμαίνεται μόνο ένα δωμάτιο σε κάθε σπίτι.

Το κοίτασμα της Κύπρου

«Το κοίτασμα φυσικού αερίου που ανακαλύφθηκε στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την Ελλάδα για 10 χρόνια» εκτίμησε, μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Εάν μαζέψουμε όλα τα κοιτάσματα που έχουν βρεθεί στην Κύπρο, πιθανολογούμε ότι η Κύπρος θα μπορούσε να στηριχτεί σε αυτά και να έχει ενεργειακή επάρκεια με σηεμρινούς όρους για επτά δεκαετίες» ανέφερε.

Όπως υπογράμμισε «θα κάνει εξαγωγές η Κύπρος φυσικού αερίου, γιατί δεν την συμφέρει να το κρατήσει καθώς απαξιώνεται με την πάροδο του χρόνου».

Ωστόσο επισήμανε πως «το φυσικό αέριο που έχει βρεθεί στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, από μόνο του δεν είναι επικερδές να αξιοποιηθεί» συμπληρώνοντας πως «η Τουρκία ένα μικρό μέρος του οικοπέδου 6 το θεωρεί τουρκική υφαλοκρηπίδα και έχει δικαιοδοσία. Έχει τρυπήσει στο σημείο αλλά δεν κατάφερε να βρει κάτι. Ή είπε ότι τρύπησε για να εδραιώσει τις διεκδικήσεις της».

Πώς θα αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα

Για να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που έχουν βρεθεί στα οικόπεδα της Κύπρου πρέπει να ενωθούν με άλλα κοιτάσματα που…Πηγή: Source link