Κύπρος: Αναγνώριση του ψευδοκράτους ψάχνει ο Ερντογάν – Τι σημαίνει το καθεστώς παρατηρητή των κατεχομένων στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών

Πολιτική


Τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας και τις δηλώσεις των τούρκων αξιωματούχων καταδίκασε και το ελληνικό ΥΠΕΞ

«Πρόθυμους» να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος, αναζητά η Τουρκία. Και μάλιστα εναγωνίως. Αυτό φάνηκε και από την προσπάθεια να αναγνωριστεί καθεστώς παρατηρητή στα κατεχόμενα στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών, που η Άγκυρα θεωρεί ότι έχει τον έλεγχο. Μία κίνηση που για την Τουρκία είχε το χαρακτήρα του κατεπείγοντος, ενόψει και της επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου που πλησιάζει και της φιέστας που οργανώνει ο Ερσίν Τατάρ.

Μία φιέστα στην οποία ο αρχικός στόχος ήταν να προσγειωθεί στο παράνομο αεροδρόμιο των κατεχομένων μία πτήση – ιδανικά – από τη Ρωσία. Κάτι που όπως φαίνεται δεν κατέστη δυνατό. Άρα η Άγκυρα έπρεπε να έχει μία εναλλακτική να παρουσιάσει.

Διαβάστε επίσης: Κυπριακό: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε την ένταξη του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκόφωνων Κρατών

Με το ενδεχόμενο στη φιέστα να είναι παρών και ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να μην έχει αποκλειστεί. Αλλά να πρέπει να φέρει κάτι μαζί του. Και δη σε μία περίοδο που οι αντιδράσεις των τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα κλιμακώνονται απευθύνοντας κατηγορίες στην Τουρκία περί προσπάθειας πλήρους ελέγχου και μετατροπής τους σε τουρκική επαρχία.

Ο Οργανισμός Τουρκικών Κρατών

Ο Ερντογάν επιχείρησε να παρουσιάσει ως μεγάλη νίκη την ένταξη των κατεχομένων ως παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Παράλληλα με τον Ερντογάν πανηγύρισαν τόσο ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσο και τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι. Ο οποίος μάλιστα τις προηγούμενες μέρες είχε βρεθεί στα κατεχόμενα για «επιθεωρήσεις» έργων. Αλλά και ο τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ.

Σύμφωνα με τη Λευκωσία ωστόσο η «νίκη» Ερντογάν δεν είναι ακριβώς για πανηγυρισμούς. Και αυτό γιατί τα κατεχόμενα πήραν μεν καθεστώς παρατηρητή, αλλά ως οντότητα και όχι ως κράτος. Σημειώνεται δε στην ανακοίνωση του κυπριακού ΥΠΕΞ, ότι η Τουρκία ήταν αυτή που εισηγήθηκε την αλλαγή του καταστατικού ώστε να επιτρέπεται η παραχώρηση καθεστώτος παρατηρητή και σε μη αναγνωρισμένες οντότητες, όπως τα κατεχόμενα.

Αυτό για την Κύπρο αποτελεί ήττα και όχι νίκη για την Άγκυρα, καθώς υπήρξαν και σαφείς…Πηγή: in.gr