Κωνσταντινούπολη: Πυρ ομαδόν από την Ελληνική Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία κατά του Ακάρ

Πολιτική


Σκληρά και με επιχειρήματα απάντησε η Ελληνική Κοινοβουλευτική Αντιπροσωπεία στον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, στις εργασίες της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Άρχισαν την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη οι εργασίες της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή και της Υποεπιτροπής για τις Εταιρικές Σχέσεις της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Από ελληνικής πλευράς, μετέχουν οι βουλευτές Σπήλιος Λιβανός, Μανούσος Βολουδάκης, Θεοδώρα Τζάκρη και Ανδρέας Λοβέρδος.

Σε τοποθέτησή του, κατά τη διάρκεια των εργασιών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, έθεσε ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών, το οποίο και χαρακτήρισε «χρόνιο πρόβλημα», που θα πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού.

Ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα έχει υιοθετήσει μια ρητορική που τροφοδοτεί εντάσεις και επιδεινώνει την κατάσταση, ενώ τα όποια διμερή ζητήματα Ελλάδας-Τουρκίας δεν αφορούν το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα πρέπει να διευθετηθούν σε διμερές επίπεδο.

Υποστήριξε, ακόμη, ότι η Τουρκία δεν αποτελεί απειλή, αλλά αξιόπιστο σύμμαχο, καθώς τις δύο χώρες ενώνουν κοινοί ιστορικοί και γεωγραφικοί δεσμοί. Ως εκ τούτου – υποστήριξε – είναι σημαντικό να εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις, ώστε να επιλυθούν οι υπάρχουσες διαφορές.

Λιβανός: «Απειλείτε την Ελλάδα με casus belli – Κατέχετε παράνομα τη βόρεια Κύπρο»

Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, Σπήλιος Λιβανός, έδωσε τις δέουσες απαντήσεις στον Τούρκο υπουργό και εξέφρασε την προσήλωση της Ελλάδας στους κανόνες Διεθνούς Δικαίου και τον σεβασμό της στις αρχές του Κράτους Δικαίου, αλλά και την προσήλωσή της στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Απευθυνόμενος στον Ακάρ, επεσήμανε ότι αποτελεί αντίφαση το γεγονός πως ενώ η Τουρκία μιλάει για σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και καυτηριάζει τον επεκτατισμό και αναθεωρητισμό της Ρωσίας, την ίδια στιγμή απειλεί την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι είναι γείτονα και σύμμαχος χώρα, με το casus belli, υιοθετεί σκληρή ρητορική κατά της Ελλάδας και διατηρεί υπό την κατοχή της, μετά από παράνομη εισβολή, το βόρειο τμήμα ανεξάρτητου κράτους, της Κύπρου.

Καταλήγοντας ο κ. Λιβανός, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παραμένει ανοικτή στο διάλογο, πιστή…Πηγή: in.gr