Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς

Πολιτική


Η Τουρκία έκανε το πρώτο βήμα έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με ένα κρεσέντο υπερπτήσεων που ακολούθησε την συνάντηση με τον κ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πολλαπλά μηνύματα στην Τουρκία έστειλε, μέσα από συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας για την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα και τις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται ο ίδιος από τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Και οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς, ότι η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, την οποία φροντίσαμε αυτά τα τρία χρόνια να την ενισχύσουμε έτι περαιτέρω, αλλά έχει και πολύ ισχυρούς συμμάχους και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται διά της βίας και οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να λύνονται με μοναδικό γνώμονα και μοναδικό σημείο αναφοράς το διεθνές δίκαιο».

Σε ερώτηση που δέχθηκε για το αν θα δεχόταν να συναντηθεί ξανά με τον Ερντογάν, μετά το περίφημο «Μητσοτάκης γιοκ», ο πρωθυπουργός απάντησε «φυσικά».

Και προσέθεσε: «Πιστεύω ότι νομοτελειακά κάποια στιγμή θα συναντηθούμε και πρέπει να συναντιόμαστε και πρέπει να συζητάμε και όπως σας είπα – και όπως είπα και στον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν – πρέπει να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, αλλά να συμφωνούμε στο πλαίσιο επίλυσης των διαφορών μας. Και επίσης, θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε πότε τα επιχειρήματά μας αγγίζουν πια τη σφαίρα του παραλόγου», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, μάλιστα, ότι «διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε. Και οι αιτιάσεις της Τουρκίας, έτσι όπως εκφράστηκαν στις τελευταίες επιστολές στον ΟΗΕ, είναι τελείως παράλογες στον βαθμό που εγείρουν ζητήματα κυριαρχίας της Ελλάδας επί των νησιών».

Αναφερόμενος στο κρεσέντο προκλήσεων από την…Πηγή: in.gr