Κυβέρνηση: 3+1 φιλολαϊκά μέτρα στη φαρέτρα

Πολιτική


Τα μέτρα που κλείδωσαν

Με 3+1 φιλολαϊκά μέτρα η κυβέρνηση «άνοιξε τον κύκλο» της αναπροσαρμογής των αμοιβών – συντάξεων, ανοίγοντας ταυτόχρονα τον «εκλογικό κύκλο», αν και όπως είπε ο Πρωθυπουργός αυτές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Ανεξάρτητα πότε θα γίνουν οι εκλογές, Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο κατά την αντιπολίτευση ή την άνοιξη του 2023 σύμφωνα με τα νέα – τελευταία κυβερνητικά σενάρια, οι αυξήσεις συντάξεων, αμοιβών και παροχών αποτελούν τις βασικές προβλέψεις του κυβερνητικού προγράμματος για το 2023 και βρίσκονται ήδη στο επίκεντρο της προεκλογικής αντιπαράθεσης, η οποία άτυπα «άνοιξε» με την προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την κοινωνική πολιτική.

Διαβάστε επίσης Μητσοτάκης: Θα είναι δύσκολος ο χειμώνας – Κρατάμε εφεδρείες στήριξης

Αυξήσεις ύστερα από 13 χρόνια στις συντάξεις

Η επαναφορά των αυξήσεων στις συντάξεις έπειτα από σχεδόν 13 χρόνια περικοπών και «παγώματος» προαναγγέλθηκε από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής, από κοινού με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους.

«Πρόκειται για ένα ηχηρό σήμα ότι η ανάπτυξη της χώρας μπορεί να ωφελεί όλους, χωρίς να απειλείται η δημοσιονομική ισορροπία» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ταυτοχρόνως, θεωρείται βέβαιη η εκκίνηση – εκ νέου – της διαδικασίας αναπροσαρμογής (αύξησης) του κατώτατου μισθού από τις αρχές του επόμενου έτους, ενώ ειδική αναφορά έγινε από τον κ. Μητσοτάκη στην πρόσφατη διπλή αύξηση του κατώτατου, σημειώνοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται στην ένατη θέση στην κατάταξη των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ωστόσο, «κλειστά κράτησε τα χαρτιά του» ο Πρωθυπουργός γύρω από το θέμα των αναδρομικών των συνταξιούχων, μετά την έκδοση της τελευταίας απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που δίνει δικαίωμα διεκδίκησης μόνο σε όσους έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Διαβάστε επίσης Συνταξιούχοι: Αναδρομικά για όλους σε δόσεις

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε καμία αναφορά, παρά το γεγονός ότι υπήρξε «σκληρή κριτική» από πολιτικούς αρχηγούς.

Ανοιχτό όμως άφησε το ενδεχόμενο να δοθούν «κάποια χρήματα» και στους υπόλοιπους συνταξιούχους – που δεν έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη – σε συνέντευξή του μία ημέρα μετά τη συζήτηση στη Βουλή….Πηγή: in.gr