Κυβέρνηση: Χτίζει εφεδρείες για παροχές και κλείνει το μάτι σε νοικοκυριά – μεσαία τάξη

Οικονομία


«Προεκλογικό πορτοφόλιο επιχειρημάτων» για να πέσει η σκόνη. Οικονομία, νομοσχέδια, και μέτρα προς την κοινωνία

Στρίβειν δια της οικονομίας η κυβέρνηση επιχειρεί να σβήσει της δημοσκοπικές φωτιές από το σκάνδαλο των υποκλοπών. Με σενάρια νέων προσεχών ενισχύσεων – παροχών, κλείνει το μάτι στα νοικοκυριά και κυρίως στη δεξαμενή της μεσαίας τάξης, η οποία διαχρονικά δείχνει την μεγαλύτερη τάση μετακίνησης.

Η μεγάλη πολιτική μάχη για την οικονομία θα μεταφερθεί στο κοινοβουλευτικό τερέν κοντά στα Χριστούγεννα. Η άκρως ζουμερή, λόγω του προεκλογικού χαρακτήρα συζήτηση, αναμένεται να ξεκινήσει στις 13 Δεκεμβρίου και να κορυφωθεί στις 17 Δεκεμβρίου. Εκείνο το διάστημα  θα συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2023. Οι αντεγκλήσεις μεταξύ των  πολιτικών κομμάτων θα έχουν την τιμητική τους, και τότε η κυβέρνηση αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της αναφορικά με το μείγμα και το είδος των μέτρων για τη στήριξη των νοικοκυριών.

Στελέχη σκιαγραφούν τη βούληση της κυβέρνησης για την παροχή νέων μέτρων, επαναλαμβάνοντας ότι το όποιο έξτρα παράγει η οικονομία θα πηγαίνει στην κοινωνία, στα νοικοκυριά και στη μεσαία τάξη. Διαφαίνεται ότι σκόνη  -που έχει σηκώσει η θύελλα των υποκλοπών και της αντιπολιτευτικής κριτικής – επιχειρείται να πέσει με το εργαλείο της οικονομίας, με τις παρεμβάσεις μείωσης τιμών στα σουπερ μαρκετ (καλάθι του νοικοκυριού)  και με την κατάθεση νομοσχεδίων (φορολογικό, ασφαλιστικό, αλλαγες στην ΕΥΠ). Σε αυτό το “Προεκλογικό πορτοφόλιο  επιχειρημάτων” προστίθενται, επίσης, τα ποσά για τη στηριξη των νοικοκυριών και οι παρεμβάσεις με μόνιμα μέτρα μείωσης εισφορών και φόρων.

Η κυβέρνηση ποντάρει στην πορεία της οικονομίας (αύξηση εξαγωγών, τουρισμού, εσόδων), όπως επίσης και στην πορεία των επενδύσεων, με όχημα το Ταμειο Ανακαμψης. Οι καλύτερες επιδόσεις εφέτος στο έλλειμμα ( θα κλείσει κάτω από 1,7%) αλλά και στο ΑΕΠ  ( θα αυξηθεί από 5,3% στο 6%) προσθέτει σημαντική ρευστότητα στα πυρομαχικά της κυβέρνησης για έξτρα μέτρα. Μαζί με τις υπάρχουσες προβλέψεις για έξτρα δαπάνες 1 δισ. ευρώ για το 2023, δημιουργείται ένα σενάριο για να τροφοδοτηθούν   παροχές του χρόνου, εφόσον δεν θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει…Πηγή: Source link