Κυβέρνηση: Σε εφαρμογή μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης ρεύματος και αερίου

Οικονομία


Προ των πυλών κυρώσεις για τους αδιάφορους και σπάταλους δημόσιους φορείς – Συστάσεις για υπεύθυνη κατανάλωση ενέργειας από τα νοικοκυριά – Αλλάζουν οι επιδοτήσεις ρεύματος, αερίου και θέρμανσης

Παρεμβάσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας ισοδύναμης με το ένα πέμπτο της συνολικής κατανάλωσης ρεύματος που παράγεται από φυσικό αέριο θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση.

Η κίνηση της Μόσχας να διατηρήσει κλειστή τη στρόφιγγα του αγωγού Nord Stream 1 μέχρι να αρθούν οι κυρώσεις της Ευρώπης προκάλεσε ανησυχία και στην Αθήνα, αν και οι ροές του αερίου της Gazprom στην Ελλάδα μέσω του Turk Stream συνεχίζονται αδιάλειπτα.

  • Διαβάστε επίσης: Ενέργεια: «Θα αποτύχεις» απαντά η Κομισιόν στον εκβιασμό Πούτιν – Πώς θα αντεπεξέλθει η Ευρώπη

Η σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

Σε χθεσινή ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή της ομάδας διαχείρισης κρίσεων και αρμόδιους υπουργούς για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού εξετάστηκαν:

1.       Οι συνθήκες λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας φυσικού αερίου και

2.       Τα σενάρια για τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων τη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο.

Ως προς το πρώτο σκέλος, οι πληροφορίες του ΟΤ αναφέρουν, πως διαπιστώθηκε η διαθεσιμότητα στη διεθνή αγορά, φορτίων LNG προκειμένου η Ελλάδα να καλύπτει τις ανάγκες της για ένα εύλογο χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο αγωγός Nord Stream 1 θα παραμένει κλειστός και ο αγωγός Turk Stream ανοικτός.

Ως προς το δεύτερο σκέλος στο τραπέζι έπεσαν διάφορα σενάρια για την οικονομική στήριξη των νοικοκυριών τους επόμενους χειμερινούς μήνες. Δηλαδή, της ενίσχυσης των λογαριασμών ρεύματος και των δαπανών θέρμανσης.

Ωστόσο, συγκεκριμένες αποφάσεις δεν ελήφθησαν καθώς τα μέτρα επιχορήγησης θα εξαρτηθούν, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές από τις αποφάσεις της Κομισιόν και των 27 υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. για τον τρόπο αντιμετώπισης της ολοένα και αυξανόμενης ενεργειακής κρίσης που πυροδοτεί το Κρεμλίνο με τη διακοπή της παροχής αερίου.

 Το δημόσιο

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, η κυβέρνηση δίνει πια προτεραιότητα στα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Η ανάγκη να μη ξεμείνει η χώρα από φυσικό αέριο είναι ύψιστη καθώς το 70% των ποσοτήτων που εισάγονται κατευθύνονται…Πηγή: Source link