Κτηματολόγιο: Στην τελική ευθεία για δηλώσεις χωρίς πρόστιμο

Οικονομία


Τα περιθώρια στενεύουν και όλοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης θα πρέπει εφεξής να μνημονεύεται και να επισυνάπτεται στο συμβόλαιο.

Σε λιγότερο από 200 ημέρες οριστικοποιούνται οι πρώτες εγγραφές για 296 ΟΤΑ στο Κτηματολόγιο (όπου η κτηματογράφηση ξεκίνησε πριν από τον Αύγουστο του 2006) σε όλη τη χώρα.

Πρακτικά αυτό σημαίνει δύο πράγματα: 1ον) ότι από την 1η Ιανουαρίου 2023 όποιο περιουσιακό στοιχείο είναι σωστά δηλωμένο στο Κτηματολόγιο είναι καταρχήν  έγκυρο και 2ον) κάθε εμπράγματο δικαίωμα, όπως για παράδειγμα κυριότητα, επικαρπία ή εμπράγματη εξασφάλιση, όπως  υποθήκη, κατάσχεση κ.ά., το οποίο δεν θα έχει καταχωριστεί στο κτηματολογικό φύλλο του ακινήτου χάνεται εκτός κι αν εκδοθεί απόφαση του Κτηματολογικού Δικαστή που να αναγνωρίζει μια διαδικασία που διαρκεί χρόνια.

Την ίδια ώρα, αυτές τις περίπου 200 ημέρες, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να δηλώσουν την περιουσία τους – έστω και με καθυστέρηση – χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι μη δήλωση ενός ακινήτου στο Κτηματολόγιο σημαίνει απαγόρευση κατάρτισης εμπράγματης δικαιοπραξίας και χορήγησης άδειας οικοδομής για το ακίνητο.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης θα πρέπει εφεξής να μνημονεύεται και να επισυνάπτεται στο συμβόλαιο, αλλά και να μνημονεύεται στην οικοδομική άδεια καθώς και να τηρείται στον φάκελο της αρμόδιας για την έκδοση της άδειας υπηρεσίας.

Σε ό,τι αφορά τους 296 ΟΤΑ όπου οριστικοποιούνται οι πρώτες εγγραφές, περιλαμβάνονται δήμοι στο Λεκανοπέδιο της Αττικής (βλέπε γράφημα), στη Θεσσαλονίκη (Θέρμη, Καλαμαριά, Πανόραμα, Πυλαία κ.ά.) καθώς και άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας όπως είναι η Αρτα, η Καβάλα, η Καστοριά, η Κέρκυρα, η Κομοτηνή, η Πάτρα, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και οι Σέρρες. Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται οι περιοχές σε 36 προκαποδιστριακούς ΟΤΑ (βλέπε σχετικό πίνακα) όπου περιήλθαν στο Δημόσιο 14.484 ακίνητα.

Αν δεν διορθωθούν τα λάθη

Οπως προαναφέρθηκε, μετά την 31η Δεκεμβρίου 2022 οριστικοποιούνται οι πρώτες εγγραφές. Ετσι, αν στο Κτηματολόγιο αναγράφεται «άγνωστος ιδιοκτήτης», τότε το ακίνητο περιέρχεται στο Δημόσιο.

Την ίδια ώρα, όπως εξηγούν πηγές που γνωρίζουν καλά…Πηγή: Source link