Κτηματολόγιο: Δεν χάνουν τα ακίνητά τους οι ακρίτες του Αιγαίου

Οικονομία


Με ειδική ρύθμιση εκτάσεις που παραχωρήθηκαν το 1998 σε μόνιμους κατοίκους των νήσων Αγαθονησίου, Αρκιών, Μαράθου, Μεγίστης, Ψερίμου και Σαρίας παραμένουν στην ιδιοκτησία τους ακόμη κι αν οι παραχωρήσεις αμφισβητήθηκαν από το Δημόσιο

Οι έλληνες ακρίτες που κατοικούν σε μικρά νησιά των Δωδεκανήσων, και ειδικότερα στις νησίδες Αγαθονησίου, Αρκιών, Μαράθου, Μεγίστης, Ψερίμου και Σαρίας, θα διατηρήσουν τις δημόσιες εκτάσεις που τους είχαν παραχωρηθεί κατά κυριότητα με αποφάσεις του 1996, με καταβολή συμβολικού τιμήματος, κυρίως για κοινωνικούς, αλλά και γεωπολιτικούς λόγους. Αυτό προβλέπεται σε ειδική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση εταιρειών του Δημοσίου του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο εισήχθη προς συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Διαβάστε επίσης: Τηλεδιάσκεψη με το Κτηματολόγιο για τους πολίτες

Είναι αξιοσημείωτο ότι για τις αποφάσεις παραχώρησης συντάχθηκαν συμβολαιογραφικές πράξεις, οι οποίες, στο πλαίσιο της κτηματογράφησης των συγκεκριμένων νήσων, αμφισβητήθηκαν με αγωγές εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου, ως παραχωρήσεις παρά μη κυρίου. Κι αυτό παρότι υπάρχει πρόβλεψη του νομοθέτη, ώστε ακόμα και αν το Δημόσιο δικαιωθεί κατά τη διεκδίκηση των εν λόγω ακινήτων στο πλαίσιο εκδίκασης των κτηματολογικών αγωγών, υφίσταται το νομοθετικό πλαίσιο για την εκ νέου παραχώρηση των ακινήτων αυτών στους ήδη νομείς τους, το οποίο ενεργοποιείται για λόγους εθνικής πολιτικής και ενίσχυσης των ακριτικών περιοχών (άρθρο 5 του ν. 719/1977 και άρθρο 17 του ν. 2443/1996).

Όμως για λόγους οικονομίας χρόνου και αποφυγής δικαστικών εξόδων για τους νομείς των συγκεκριμένων ακινήτων, με τη νέα ρύθμιση προτείνεται η απόσυρση των εμπραγμάτων δικαιωμάτων του ελληνικού Δημοσίου και η αναγνώριση των νομέων ως κυρίων των ακινήτων. Επίσης, προβλέπεται ότι οι εκκρεμείς δίκες καταργούνται, ώστε να οριστικοποιηθούν οι σχετικές εγγραφές του Κτηματολογίου, υπέρ των νομέων των διεκδικούμενων ακινήτων.

Ειδικότερα, νομέας τους θεωρείται κύριος έναντι του Δημοσίου, εφόσον αποδεδειγμένα:

α) είναι μόνιμος κάτοικος των συγκεκριμένων νησίδων,

β) έχει αναγραφεί ως κύριος στις πρώτες κτηματολογικές εγγραφές του 1998,

γ) δεν…Πηγή: Source link