Κρις Μέρφι: Βλέπουμε ξεκάθαρα τις προκλήσεις της Τουρκίας στη θάλασσα και στην Κύπρο

Πολιτική


Ο αμερικανός γερουσιαστής των Δημοκρατικών Κρις Μέρφι μιλάει για τις σχέσεις ΗΠΑ – Ελλάδας, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη να παραμείνει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ

Συνέντευξη στη Μαρία Βασιλείου

Οι ΗΠΑ μπορούν να διαμεσολαβήσουν για να υπάρξει προσέγγιση μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, ώστε να μειωθούν οι εντάσεις, αλλά το έδαφος δεν είναι ιδιαίτερα γόνιμο, καθώς ο Ερντογάν δεν ενδιαφέρεται να επιλύσει τα ζητήματα αλλά να κινητοποιήσει πολιτική υποστήριξη στο εσωτερικό της Τουρκίας, εκτιμά ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Μέρφι στη συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ» κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στην ετήσια εμβληματική συνάντηση Brussels Forum του German Marshall Fund (GMF).

Τον ρωτήσαμε κατ’ αρχάς για τη σύσφιγξη των ευρωαμερικανικών σχέσεων με πιο πρόσφατο δείγμα τη συμφωνία για την από κοινού προώθηση επενδύσεων σε υποδομές παγκοσμίως. «Η εταιρική σχέση μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ για τις παγκόσμιες επενδύσεις σε υποδομές είναι εξαιρετικά σημαντική. Δεν μπορούν οι ΗΠΑ ή μια ευρωπαϊκή χώρα από μόνη της να συμβαδίσει με την κλίμακα των κινεζικών επενδύσεων παγκοσμίως. Δεν υπάρχει λόγος να μην είμαστε συντονισμένοι για να προσφέρουμε εναλλακτική στις κινεζικές επενδύσεις υποδομής» απαντά ο γερουσιαστής του Κονέκτικατ.

  • Διαβάστε επίσης: Νέες δηλώσεις Ερντογάν για Ελλάδα – «Δεν θέλουμε πόλεμο αλλά…»

Εκτιμά ότι το Κογκρέσο θα ανάψει πράσινο φως στην πρόταση αυτή; «Το Κογκρέσο αγωνίζεται να κατανοήσει πώς οι ΗΠΑ πρέπει να προβάλουν δύναμη ισχύος παγκοσμίως. Είμαστε πρόθυμοι να δίνουμε αμυντική χρηματοδότηση και φειδωλοί στην οικονομική αναπτυξιακή βοήθεια, στην ενεργειακή βοήθεια. Ξοδεύουμε δέκα φορές περισσότερα για την άμυνα από ό,τι για μη αμυντικά εργαλεία εξωτερικής πολιτικής. Αυτό είναι καταστροφή για τις ΗΠΑ. Είναι πάντα δύσκολο να πειστεί το Κογκρέσο να εγκρίνει μη στρατιωτική βοήθεια. Στο συγκεκριμένο θέμα, ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν έχει ακόμη παρουσιάσει αίτημα, εκτιμώ πάντως ότι δεν θα είναι αδύνατο, αλλά θα είναι δύσκολο».

Η ευρωατλαντική ενότητα

Σε ποιους άλλους τομείς μπορούν ΗΠΑ και ΕΕ να ενισχύσουν τη συνεργασία τους; «Η ενέργεια είναι ένα πεδίο όπου πρέπει να είμαστε πολύ πιο ενοποιημένοι. Οι ΗΠΑ πρέπει να επενδύσουμε σημαντικά κεφάλαια…Πηγή: in.gr