«Κρίσιμη» η ενεργειακή κατάσταση στην Ουκρανία μετά το μπαράζ ρωσικών επιθέσεων – Στο σκοτάδι το μισό Κίεβο

Κόσμος


Η Ρωσία εκτόξευσε «περίπου» 100 πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας – Τουλάχιστον ένας νεκρός από τα ρωσικά χτυπήματα – Να παραμείνουν στα καταφύγια οι πολίτες ζητάει ο Ζελένσκι

Η κατάσταση του ηλεκτρικού δικτύου είναι «κρίσιμη» στην Ουκρανία, δήλωσε η ουκρανική προεδρία μετά το σημερινό μπαράζ ρωσικών επιθέσεων που σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας πλήττοντας για ακόμα μία φορά ενεργειακές υποδομές και προκάλεσαν παράλληλα τουλάχιστον έναν θάνατο στο Κίεβο.

«Οι Ρώσοι τρομοκράτες διεξήγαγαν μια νέα σχεδιασμένη επίθεση εναντίον ενεργειακών υποδομών. Η κατάσταση είναι κρίσιμη», δήλωσε στο Telegram ο αναπληρωτής επικεφαλής της προεδρίας Κιρίλο Τιμόσενκο.

Όπως είπε, η κατάσταση στην πρωτεύουσα Κίεβο, που επλήγη από πολλούς πυραύλους, είναι «εξαιρετικά δύσκολη». «Επιβλήθηκαν ωράρια ειδικών έκτακτων διακοπών ρεύματος», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι περισσότεροι από επτά εκατομμύρια Ουκρανοί είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Η Τιμοσένκο είπε ότι 15 εγκαταστάσεις της ενεργειακής υποδομής της Ουκρανίας είχαν καταστραφεί κατά τη διάρκεια των ρωσικών πυραύλων, αλλά η ουκρανική αεράμυνα είχε καταρρίψει 70 από τους περισσότερους από 90 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν στην Ουκρανία. 

Πολίτες σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας όπως στη Χερσώνα συλλέγουν νερό από τον ποταμό Ντνίπρο φοβούμενοι πως εκτός από διακοπές στην ηλεκτροδότηση θα υπάρξουν και προβλήματα στην υδροδότηση. 

Ουκρανία

Η Ρωσία εκτόξευσε «περίπου» 100 πυραύλους εναντίον της Ουκρανίας σήμερα. «Περίπου εκατό πύραυλοι εκτοξεύθηκαν (…) από την Κασπία Θάλασσα, τη (ρωσική) περιοχή Ροστόφ” και επίσης “από τη Μαύρη Θάλασσα”, δήλωσε ο Γιούρι Ιγκνάτ στην ουκρανική τηλεόραση, διευκρινίζοντας πως “μέχρι τώρα, δεν έχει καταγραφεί η χρήση επιθετικών drones (μη επανδρωμένων αεροσκαφών)».

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, είπε από την πλευρά του πως τουλάχιστον τρεις ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν κτίρια κατοικιών. «Στη συνοικία Πετσέρσκ, σε ένα από τα κτίρια που επλήγησαν από πύραυλο, οι διασώστες ανέσυραν το πτώμα ενός ανθρώπου», δήλωσε στο Telegram. «Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης είναι σε εξέλιξη», πρόσθεσε ο Κλίτσκο.

Ουκρανία

Χωρίς ρεύμα το μισό Κίεβο

Μετά τις ρωσικές επιθέσεις, τουλάχιστον το ήμισυ του Κιέβου βυθίστηκε στο σκοτάδι, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης Βιτάλι Κλίτσκο.

«Λόγω μιας μαζικής πυραυλικής επίθεσης, κατόπιν εντολής της εθνικής εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας Ukrenergo, η ενεργειακή βιομηχανία ξεκίνησε έκτακτες διακοπές ρεύματος σε όλη την Ουκρανία. Ειδικότερα, στην πρωτεύουσα. Αυτό είναι ένα απαραίτητο βήμα για την εξισορρόπηση του συστήματος ισχύος και την αποφυγή ατυχημάτων στον εξοπλισμό. Τα χρονοδιαγράμματα διακοπής λειτουργίας σταθεροποίησης δεν ισχύουν επί του παρόντος! Στην πρωτεύουσα, τουλάχιστον οι μισοί πελάτες είναι χωρίς ρεύμα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος του Κιέβο.

Ο εθνικός φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου, Ukrenergo, ανέφερε ότι οι μεγαλύτερες ζημιές σημειώθηκαν στις βόρειες και κεντρικές περιοχές και ότι πραγματοποιούνται έκτακτες διακοπές ρεύματος για «όλες τις κατηγορίες καταναλωτών» σε αυτές τις περιοχές. Ανακοίνωσε επίσης ειδικές διακοπές έκτακτης ανάγκης στο Κίεβο.

Σε δήλωση της η εταιρεία Ukrenergo στο Telegram ανέφερε:

Οι (Ρώσοι) προσπαθούν ξανά να σβήσουν τα φώτα στη χώρα. Οι ενεργειακές υποδομές έχουν υποστεί ζημιές κατά τη διάρκεια της νέας μεγάλης πυραυλικής επίθεσης. Η επίθεση είναι ακόμη σε εξέλιξη, δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε την πλήρη έκταση της ζημιάς, υπάρχει «είσοδος» στις υποδομές μας σε όλες τις περιοχές της χώρας, αλλά η πιο δύσκολη κατάσταση είναι στις βόρειες και κεντρικές περιοχές. Από την άποψη αυτή, έχουν θεσπιστεί εκεί εξ ολοκλήρου έκτακτες διακοπές σε όλες τις κατηγορίες των καταναλωτών. Στην πόλη του Κιέβου, έχουν θεσπιστεί ειδικά προγράμματα διακοπών ρεύματος έκτακτης ανάγκης. Παρακαλούμε μείνετε στο καταφύγιο και σας ευχαριστούμε για την κατανόησή σας. Μοιραστείτε αυτές τις πληροφορίες με όσους δεν χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!»

Για νέες επιθέσεις προειδοποιεί ο Ζελένσκι

Πάντως οι περισσότεροι πολίτες συνεχίζουν να παραμένουν στα καταφύγια μετά και τις εκκλήσεις των ουκρανικών αρχών. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμρ Ζελένσκι προειδοποίησε ότι είναι πιθανό η χώρα να δεχτεί και νέα ρωσικά πλήγματα, αλλά όπως είπε «θα επιβιώσουμε».

Συγκεκριμένα, σε βίντεο που κοινοποιήθηκε στο Telegram, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι 85 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν σήμερα εναντίον της Ουκρανίας κι άλλοι 20 αναμενόταν να χτυπήσουν τη χώρα. Για το λόγο αυτό προειδοποίησε τους κατοίκους να παραμείνουν στα καταφύγια.

Νωρίτερα, οι σειρήνες ήχησαν σε όλη την Ουκρανία λίγο πριν από τις 15:30 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Μερικά λεπτά αργότερα ακούστηκαν εκρήξεις σε Κίεβο, Λβιβ, Χάρκοβο, Πολτάβα, Μικολάιβ, Ντνίπρο Τσερνίχιβ και Χάρκοβο. Λίγη ώρα αργότερα ξεκίνησαν και οι διακοπές στο ηλεκτρικό ρεύμα σε πολλές περιοχές της χώρας.

«Σύμφωνα με προκαταρκτικές πληροφορίες, δύο κτίρια κατοικιών επλήγησαν στη συνοικία Πετσέρσκ. Η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε μερικούς πύραυλους πάνω από το Κίεβο», ανέφερε λίγο αργότερα στο Telegram ο δήμαρχος Βιτάλι Κλίτσκο

Αξιωματούχος της ουκρανικής προεδρικής διοίκησης δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει ένα πενταώροφο κτίριο να φλέγεται. Σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του.

Μπαράζ επιθέσεων μετά την αποχώρηση των Ρώσων από την Χερσώνα

Τα πλήγματα στοχοθέτησαν το Κίεβο, τέσσερις ημέρες μετά την ταπεινωτική υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το βόρειο τμήμα της επαρχίας της Χερσώνας, μεταξύ των οποίων και από την ομώνυμη πρωτεύουσά της, έπειτα από κατοχή σχεδόν εννέα μηνών.

Σε μια άλλη ένδειξη των δυσκολιών που συναντούν επί του εδάφους, οι κατοχικές αρχές στην επαρχία της Χερσώνας, την προσάρτηση της οποίας έχει ανακοινώσει η Μόσχα, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από μια άλλη πόλη, τη Νόβαγια Καχόφκα, κατηγορώντας τις δυνάμεις του Κιέβου ότι τη βομβαρδίζουν.

Η πόλη αυτή βρίσκεται στην αριστερή (ανατολική) όχθη του Δνείπερου, όπου αναδιπλώθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα αδυνατώντας να κρατήσουν τη δεξιά (δυτική) όχθη.

Οι ρωσικές κατοχικές αρχές δεν ανέφεραν ωστόσο αν ο ρωσικός στρατός παραμένει στην πόλη ή αν υποχωρεί επίσης.

Μετά τη ρωσική υποχώρηση στις 11 Νοεμβρίου από τη δεξιά όχθη του Δνείπερου, “η Νόβα Κάχοβκα βρέθηκε υπό τα άμεσα πυρά του βαρέος πυροβολικού και των ολμοβόλων των ουκρανικών δυνάμεων”, δήλωσε η κατοχική διοίκηση.

«Η ζωή στην πόλη έχει γίνει επικίνδυνη», πρόσθεσε, λέγοντας πως “χιλιάδες” κάτοικοι την έχουν εγκαταλείψει.

Η πόλη βρίσκεται κοντά στο υδροηλεκτρικό φράγμα Καχόβκα, που κατελήφθη από τους Ρώσους στις αρχές της επίθεσής τους στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου και έχει μεγάλη σημασία για την υδροδότηση της χερσονήσου της Κριμαίας, που βρίσκεται πιο νότια.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε στο παρελθόν τις δυνάμεις της Μόσχας ότι “ναρκοθέτησαν” το φράγμα και τις μονάδες το σταθμού προσθέτοντας ότι αν το φράγμα εκραγεί, “τουλάχιστον 80 κοινότητες” θα πλημμύριζαν.

Σύμφωνα με το Κίεβο, μια καταστροφή αυτής της υποδομής θα είχε επίσης μια επίπτωση στην παροχή νερού σε όλο τον νότο της Ουκρανίας και θα μπορούσε να επηρεάσει την ψύξη των αντιδραστήρων του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, που αντλεί νερό από την τεχνητή λίμνη των 18 εκατ. κυβικών μέτρων του φράγματος.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: Skai News