Κουτσούμπας στον ΟΤ: Δύσκολος χειμώνας ο φετινός – Οι λαοί θα ξεσηκωθούν

Οικονομία


Η πρόταση του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας  σε συνέντευξή του στον ΟΤ Forum», που παραχώρησε χθες, έκανε λόγο για «πολύ δύσκολο χειμώνα», σημειώνοντας ότι οι αιτίες του ενεργειακού προβλήματος της χώρας – οι οποίες εντοπίζονται στις οδηγίες, κατευθύνσεις και αποφάσεις της ΕΕ και των κρατών μελών – προϋπήρχαν του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος επιτάχυνε τις εξελίξεις.

Τόνισε ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει πως πρέπει να αξιοποιηθούν όλες οι εγχώριες πηγές ενέργειας. Πρόσθεσε ότι αυτή η αξιοποίηση πρέπει να γίνει με κεντρικό σχέδιο και πρόσθεσε: «Είναι ένα ολόκληρο σχέδιο στην οικονομία και αφορά πρωτίστως την ενέργεια, γιατί είναι απ’ τους σημαντικότερους και κρίσιμους οικονομικούς τομείς που καθορίζουν το μέλλον μιας χώρας, αλλά αυτά τα πράγματα δεν γίνονταν, ούτε γίνονται με οποιαδήποτε κυβέρνηση. ‘Αρα, πρέπει να σκεφτούμε, τι πολιτικές επιλογές κάνουμε, και τι σχέδιο και στην οικονομία και στο πολιτικό σύστημα πρέπει να οικοδομήσουμε».

Έρχεται άγριος χειμώνας

Ο γραμματέας του ΚΚΕ εξέφρασε την ανησυχία του για τον χειμώνα που έρχεται λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ιδιαίτερα η Βόρεια Ελλάδα αλλά και όλη η χώρα θα υποφέρει, ο κόσμος θα δεινοπαθήσει. Θα είναι άγριος χειμώνας και οφείλεται στις πολιτικές των κυβερνήσεων» λόγω του ενεργειακού προβλήματος για το οποίο όπως είπε ο πόλεμος απλώς επιτάχυνε τις εξελίξεις, καθώς το πρόβλημα προϋπήρχε του πολέμου.

Στην κατεύθυνση αυτή κατέστησε ως αιτίες του προβλήματος την πράσινη μετάβαση, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τις αποφάσεις της ΕΕ και των κρατών – μελών, ασκώντας κριτική στην απολιγνιτοποίηση και ειδικά για τη χώρα αναρωτήθηκε γιατί να κλείσουν εργοστάσια λιγνίτη, κάνοντας λόγο για ένα άλλο κεντρικό σχέδιο που θα έπρεπε να υπάρχει με στήριξη όλων των πηγών ενέργειας όπως πχ η γεωθερμία, ο υδροηλεκτρισμός αλλά και τις ΑΠΕ με άλλο κεντρικό σχέδιο που θα προστατεύουν περιβάλλον και αγροτική παραγωγή.

Θα έχουμε μεγάλες κινητοποιήσεις

Ο κ. Κουτσούμπας εκτίμησε ότι βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας οικονομικής κρίσης πιο βαθιάς από την προηγούμενη, σημειώνοντας ότι εξασθενεί το ευρώ σε σχέση με το δολάριο…Πηγή: Source link