Κοροναϊός: Ανέκαμψαν οι προσπάθειες αντιμετώπισης του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας

Υγεία


Ο αριθμός των ανθρώπων που προσεγγίστηκαν μέσω θεραπειών και προσπαθειών πρόληψης ανέκαμψε

Οι προσπάθειες αντιμετώπισης του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας άρχισαν να ευδοκιμούν τον περασμένο χρόνο αφού υπέστησαν σφοδρό πλήγμα το 2020 εξαιτίας της πανδημίας της COVID-19, αλλά η διεθνής κοινότητα δεν βρίσκεται ακόμη σε τροχιά νίκης επί αυτών των φονικών ασθενειών, σύμφωνα με μια έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στην έκθεση αυτή για το 2021 του Παγκόσμιου Ταμείου για την Καταπολέμηση του AIDS, της Φυματίωσης και της Ελονοσίας αναφέρεται ότι ο αριθμός των ανθρώπων που προσεγγίστηκαν μέσω θεραπειών και προσπαθειών πρόληψης ανέκαμψε τον περασμένο χρόνο έχοντας μειωθεί για πρώτη φορά μέσα σε σχεδόν 20 χρόνια το 2020.

Ωστόσο, δεν ανακτήθηκε πλήρως το χαμένο έδαφος, όπως εξήγησε ο Πίτερ Σαντς, ο επικεφαλής του Ταμείου, μιας ένωσης κατά το ήμισυ ιδιωτικής και κατά το άλλο δημόσιας με έδρα την Γενεύη.

  • Διαβάστε επίσης: Ρόι Ντένις: Η σπάνια ασθένεια του «παιδιού με τη μάσκα» που αντιμετωπιζόταν ως «τέρας»

Εντυπωσιακή δουλειά, αλλά…

«Οι περισσότερες χώρες έχουν κάνει εντυπωσιακή δουλειά για να ανακάμψουν από την φρικτή αναταραχή του 2020 … αλλά δεν βρισκόμαστε εκεί που θα θέλαμε. Υπερβολικά πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν από αυτές τις ασθένειες», δήλωσε ο ίδιος την περασμένη εβδομάδα στο Reuters.

Για παράδειγμα, ο αριθμός των ασθενών που έλαβαν θεραπεία για φυματίωση μειώθηκε κατά 19% το 2020 πέφτοντας στα 4,5 εκατομμύρια.

Μέσα στο 2021 ο αριθμός αυτός αυξήθηκε και πάλι κατά 12% στα 5,3 εκατομμύρια–χαμηλότερος όμως από τα 5,5 εκατομμύρια που λάμβαναν θεραπεία πριν από την πανδημία.

Ενώ τα προγράμματα για την ελονοσία και το AIDS ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019, οι επιπτώσεις της πανδημίας δείχνουν ότι απέχουν από τον στόχο εξάλειψης των ασθενειών αυτών μέχρι το 2030.

Επιπτώσεις επισιτιστικής κρίσης

Ο Σαντς προειδοποίησε ότι οι επιπτώσεις της παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης, η οποία γιγαντώθηκε εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, θα επιδεινώσουν την κατάσταση.

Μολυσματικές νόσοι είναι συνήθως πιο φονικές για ανθρώπους, ο οργανισμός των οποίων είναι εξασθενημένος εξαιτίας του υποσιτισμού και επίσης δεν ανταποκρίνονται εξίσου καλά στη θεραπεία ή στις προσπάθειες…Πηγή: in.gr