Κλοπή ΦΠΑ: Πώς λειτουργούν τα κυκλώματα

Οικονομία


Η μέθοδος «καρουζέλ», οι «εξαφανισμένοι» έμποροι και η άμυνα των ελεγκτών για τα 5 δισ. ευρώ που χάνονται κάθε χρόνο

Πρόσφατη αποκάλυψη από το ΣΔΟΕ του κυκλώματος που είχε στηθεί στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας για να προμηθεύει την αγορά με «φθηνά» σιτηρά και κατάφερε να κλέψει από το κράτος ΦΠΑ ύψους 1,2 εκατ. ευρώ αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

Ενός παγόβουνου κάτω από το οποίο κρύβονται περισσότερα από 5 δισ. ευρώ, καθώς το ποσό αυτό εκτιμάει η Κομισιόν ότι χάνει η Ελλάδα κάθε χρόνο από τη φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ και τη διακίνηση μαύρου χρήματος.Οι έλεγχοι του φοροελεγκτικού μηχανισμού καταγράφουν έκρηξη της μεγάλης φοροδιαφυγής και της απάτης στον ΦΠΑ, με το ποσοστό της παραβατικότητας να αγγίζει ακόμη και το 100%.Πρόκειται για υποθέσεις τύπου «καρουζέλ», για εικονικές συναλλαγές με επιχειρήσεις τρίτων χωρών, για «εξαφανισμένους» εμπόρους και γενικότερα απάτες εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα του ΦΠΑ, οι οποίες οδηγούν ακόμη και στην απενεργοποίηση των ΑΦΜ των εμπλεκομένων.

Ενδεικτικό είναι πως μόλις στο πρώτο τρίμηνο του 2022 απενεργοποιήθηκαν 47 ΑΦΜ φυσικών προσώπων και εταιρειών που εμπλέκονται στα κυκλώματα απάτης ως «εξαφανισμένοι» έμποροι.

Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ ερευνούν εκατοντάδες υποθέσεις για απάτη ΦΠΑ. Από το 2016 μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί 713 «εξαφανισμένοι» έμποροι, για τους οποίους οι φορολογικές Αρχές μπλόκαραν τον ΑΦΜ τους.

Πώς στήνονται οι απάτες

Η πιο διαδεδομένη μορφή της απάτης ΦΠΑ είναι τύπου «καρουζέλ», όπως αυτή που αποκαλύφθηκε πρόσφατα από το ΣΔΟΕ με το κύκλωμα της Ημαθίας. Οι απάτες αυτές είναι πολύπλοκες και δύσκολα ανιχνεύσιμες, καθώς καλύπτονται πίσω από πραγματικές συναλλαγές.

Με τη μέθοδο «καρουζέλ» τα αγαθά που πρόκειται να πωληθούν στην ελληνική αγορά κάνουν έναν κύκλο μεταξύ διαφόρων εταιρειών στο εσωτερικό της ΕΕ και κάποια στιγμή «εξαφανίζεται» η εταιρεία η οποία όφειλε να αποδώσει στο Δημόσιο τον ΦΠΑ.

Συνήθως όλες οι εμπλεκόμενες εταιρείες, που διακινούν μεταξύ τους την ίδια παρτίδα εμπορευμάτων, ανήκουν στο ίδιο κύκλωμα.

Ετσι, μεταφέρουν προϊόντα από μια εταιρεία σε άλλη, πιστώνονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί της πρώτης εταιρείας με το αντίτιμο, αλλά ποτέ δεν αποδίδουν τον ΦΠΑ, ο οποίος καταλήγει…Πηγή: Source link