Κεφαλογιάννης: Διακομετακομιστικός κόμβος της Ρωσίας η Τουρκία – Ερώτηση στην Κομισιόν

Πολιτική


Ερώτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη προς την Κομισιόν: «Η Τουρκία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά έχει μετατραπεί σε “διαμετακομιστικό της κόμβο”»

«Να κρίνει και να λάβει μέτρα, αν χρειαστεί, για το γεγονός ότι η Τουρκία, αν και αποτελεί πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ και είναι υπό ένταξη χώρα στην ΕΕ, δεν συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και την ίδια ώρα έχει μετατραπεί σε «διαμετακομιστικό κόμβο» της Ρωσίας μέσω της οποίας παρακάμπτεται ο οικονομικός αποκλεισμός με αποτέλεσμα να έχουν πυκνώσει οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», ζητά με ερώτησή του προς της Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης.

Πρωτοφανές φάσμα ενεργειακής φτώχειας

Συγκεκριμένα, αφού αναφέρει ότι «μπαίνοντας στο χειμώνα, εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν ένα πρωτοφανές φάσμα ενεργειακής φτώχειας, άνοδο τιμών σε βασικά είδη από την αύξηση του πληθωρισμού και επιβράδυνση της ανάπτυξης των οικονομιών τους», υπενθυμίζει ότι «η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της από την πρώτη ώρα της ρωσικής εισβολής έχουν επιβάλει αυστηρότατες κυρώσεις κατά της Ρωσίας», κυρώσεις στις οποίες «συμμετέχουν και οι χώρες του ΝΑΤΟ που δεν είναι κράτη-μέλη της ΕΕ».

  • Διαβάστε επίσης Μανώλης Κεφαλογιάννης: «Πώς κρίνει η ΕΕ τις δηλώσεις Ερντογάν περί… τουρκικής μειονότητας στη Θράκη»
  • Διαβάστε επίσης Ρωσία: Η Ουκρανία είναι «στο τελικό στάδιο» κατασκευής της «βρόμικης βόμβας»

Παράκαμψη των κυρώσεων

Και αμέσως υπογραμμίζει: «Η Τουρκία, αν και μέλος του ΝΑΤΟ και υπό ένταξη χώρα στην ΕΕ, δεν συμμετέχει στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί και έχει μετατραπεί σε «διαμετακομιστικό κόμβο» για τη Ρωσία μέσω της οποίας παρακάμπτεται ο οικονομικός αποκλεισμός. Τα φορτία από διάφορες χώρες που δεσμεύονται από το εμπάργκο εκφορτώνονται σε λιμάνια της Τουρκίας και μεταφέρονται σε πλοία με προορισμό τη Ρωσία χωρίς να φαίνεται η προέλευσή τους. Παρόμοια μέθοδος παράκαμψης χρησιμοποιείται και στις οδικές μεταφορές. Κάθε μήνα στο λιμάνι της Μερσίνας ξεφορτώνουν περί τα 250 πλοία και φορτώνουν 3.000 φορτηγά αυτοκίνητα».

«Πολλές ρωσικές εταιρείες άνοιξαν αντιπροσωπείες στην Τουρκία και…Πηγή: in.gr