Καύσωνας: Πώς επηρεάζει το σώμα- Ποιοι οι κίνδυνοι

Υγεία


Κάθε καλοκαίρι οι περίοδοι που ο υδράργυρος «χτυπάει» κόκκινο είναι πολλές στην χώρα μας για αυτό είναι σημαντικό να υπενθυμίζονται κάποιες συμβουλές για την διαφύλαξη της υγείας μας και των κατοικίδιων μας.

Ο καύσωνας είναι ένα καιρικό φαινόμενο που κάνει την εμφάνισή του κάθε καλοκαίρι στην χώρα μας. Δεδομένου των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής οι καύσωνες που ερχόμαστε αντιμέτωποι είναι όλο και περισσότεροι και με μεγαλύτερη διάρκεια.

Πώς επηρεάζει η ζέστη το σώμα μας

Καθώς το ανθρώπινο σώμα ζεσταίνεται, συνήθως η αρτηριακή πίεση μειώνεται. Αυτό με την σειρά του κάνει την καρδιά να προσπαθεί περισσότερο για την αιμάτωση ολόκληρου του ανθρώπινου σώματος.

Μερικά από τα συμπτώματα που επιφέρει αυτή η κατάσταση είναι καταρχήν η έκκριση ιδρώτα, το πρήξιμο στα πόδια και η ταχυπαλμία.

Ταυτόχρονα με την έκκριση ιδρώτα, χάνονται υγρά και ηλεκτρολύτες, που είναι απαραίτητα για την ισορροπία των λειτουργιών που επιτελεί το ανθρώπινο σώμα.

Όλες αυτές οι διεργασίες που συμβαίνουν στο ανθρώπινο σώμα κατά την διάρκεια του καύσωνα, τελικά μας οδηγούν σε εξασθένιση, η οποία μπορεί να «μεταφραστεί» με διάφορα συμπτώματα, μερικά από αυτά είναι:

  • Ναυτία
  • Ζαλάδες
  • Κράμπες
  • Κούραση
  • Έντονη εφίδρωση

Και σε ακραίες περιπτώσεις εάν η αρτηριακή πίεση «πέσει» πάρα πολύ μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε προβλήματα στην λειτουργία της καρδιάς.

Γιατί το ανθρώπινο σώμα αντιδράει με αυτόν τον τρόπο στον καύσωνα

Όλα αυτά τα συμπτώματα και οι επακόλουθες παρενέργειες έχουν μία πηγή, την ισορροπία που επιδιώκει ο ανθρώπινος οργανισμός.

Το σώμα μας έχει πρωταρχικό στόχο να κρατάει τα επίπεδα της θερμοκρασίας μας στους 36,6 βαθμούς κελσίου, ανεξάρτητα την εξωτερική καιρική συνθήκη.

Καθώς λοιπόν η θερμοκρασία ανεβαίνει, ο οργανισμός μας καταβάλλει διπλή προσπάθεια ώστε να διατηρήσει στον πυρήνα του την ενδεδειγμένη θερμοκρασία.

Ποιες είναι οι ευπαθείς ομάδες στον καύσωνα

Οι ηλικιωμένοι  και οι άνθρωποι με χρόνια προβλήματα υγείας είναι οι κατηγορίες των ανθρώπων που παρουσιάζουν την λιγότερη ανθεκτικότητα στον καύσωνα.

Επιπλέον οι διαβητικοί είναι μία κατηγορία, όπου απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή. Και αυτό συμβαίνει γιατί λόγω της ασθένειας τους , παρουσιάζουν ευκολότερα εφίδρωση.

Σε…Πηγή: in.gr