Καύσιμα: Απροστάτευτοι απέναντι στη νοθεία

Οικονομία


Τα λουκέτα και τα πρόστιμα, τις τελευταίες εβδομάδες, στα πρατήρια πέφτουν βροχή, αλλά οι ζημιές για τους καταναλωτές αγγίζουν τα 10.000 ευρώ – Τι πρέπει να προσέχουμε όταν γεμίζουμε το ρεζερβουάρ και τι μας συμβουλεύουν μηχανικοί και ιδιοκτήτες βενζινάδικων.

του Νίκου Λιβανού

Η χρήση των νοθευμένων καυσίμων μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική για τον κινητήρα στο ΙΧ μας, με το κόστος επισκευής να κυμαίνεται από 300 έως 10.000 ευρώ. Τα καμπανάκια που μας προειδοποιούν πώς πρέπει να επιλέγουμε βενζινάδικο.

Οι αυξημένες τιμές στα καύσιμα έχουν προκαλέσει και κατακόρυφη αύξηση στα κρούσματα νοθευμένων καυσίμων, ενώ τα λουκέτα και τα πρόστιμα, τις τελευταίες εβδομάδες, στα πρατήρια που εντοπίζονται με νοθευμένα καύσιμα πέφτουν βροχή. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι οι καταναλωτές δεν είναι 100% διασφαλισμένοι κάθε φορά που φουλάρουν το αυτοκίνητό τους με βενζίνη ή πετρέλαιο και είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να προφυλαχθούν από μια επερχόμενη βλάβη που θα προκύψει στους κινητήρες των αυτοκινήτων τους εξαιτίας της χρήσης χαμηλής ποιότητας καυσίμων.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Κυπριανίδη, γενικό διευθυντή του ΣΕΕΠΕ, ο καταναλωτής αυτό που πρέπει να πράξει είναι να συνεχίσει να επιλέγει τα πρατήρια στα οποία είναι ήδη πελάτης και είναι ευχαριστημένος από τις υπηρεσίες τους.

«Τόσο η νοθεία όσο και το πρόβλημα με τις πειραγμένες αντλίες θα σταματήσουν όταν λειτουργήσει πλήρως το σύστημα εισροών – εκροών. Προς αυτή την κατεύθυνση, πιστεύω ότι είμαστε σε πολύ καλή πορεία, χάρη στη συνεργασία που έχουμε πλέον με την ΑΑΔΕ, ώστε να λειτουργήσουν τα συστήματα εισροών – εκροών. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμηθεί τόσο η νοθεία όσο και οι πειραγμένες αντλίες. Ο καταναλωτής, δυστυχώς, δεν μπορεί να προφυλαχθεί. Εκείνο το οποίο μπορεί να κάνει είναι να συνεχίσει να προτιμά τα πρατήρια στα οποία είναι ήδη πελάτης και είναι ευχαριστημένος», ανέφερε ο κ. Κυπριανίδης.

Οι εντατικοί έλεγχοι από τις αρχές της χρονιάς έχουν επιφέρει καίρια πλήγματα στο λαθρεμπόριο καυσίμων. Συγκεκριμένα, το πρώτο τετράμηνο του έτους έχουν πραγματοποιηθεί 19.282 έλεγχοι και διαπιστώθηκαν 1.868 παραβάσεις, με αποτέλεσμα να κατασχεθούν 276.758 λίτρα υγρών καυσίμων, 4.200.000 κιλά υγραερίου, ενώ έχουν γίνει 22 συλλήψεις και…Πηγή: Source link