Καταστρέφεται η οικονομία και δεν το ξέρουμε;

Πολιτική


Τα περίεργα και απρόβλεπτα δημοσιεύματα για την ελληνική οικονομία

Χθες, ένα δημοσίευμα της γερμανικής Neue Zürcher Zeitung υποστήριζε ότι η ελληνική οικονομία είναι καταδικασμένη σε μακροχρόνια επιβράδυνση, εάν παραμείνει στην ευρωζώνη».

Η εφημερίδα μιλά για διαχρονικές αδυναμίες: «Η αύξηση της παραγωγικότητας είναι πολύ μέτρια» επισημαίνει το άρθρο. «Αυτή η αδύναμη επενδυτική δραστηριότητα βασίζεται στο πρόβλημα ότι σε σχέση με τις μέτριες οικονομικές επιδόσεις, το ελληνικό επίπεδο μισθών και τιμών είναι πολύ υψηλό για να στηρίξει μια ανταγωνιστική εξαγωγική οικονομία εκτός από τον τουρισμό. Σχεδόν κανένα ιδιωτικό ξένο κεφάλαιο δεν μπαίνει στη χώρα. Εάν η ΕΚΤ αποσύρει τις εγγυήσεις της, οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα πανικοβληθούν αμέσως και πάλι».

Την Παρασκευή, σε άρθρο του στο Reuters, ο γνωστός Hugo Dixon έγραφε ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει ξανά πηγή ανησυχίας για όλη την Ευρώπη.

«Δεν έχουν περάσει παρά λίγα χρόνια από τότε που τελείωσε η ταινία τρόμου του Grexit. Αλλά δυστυχώς οι πιστωτές, οι επενδυτές και οι σύμμαχοι της Ελλάδας πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν και πάλι για τη χώρα. Ένα σκάνδαλο υποκλοπών απειλεί την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και παρατείνει την πολιτική αστάθεια. Δεν πρόκειται για επανάληψη της κρίσης που απείλησε να εκδιώξει την Ελλάδα από το ευρώ. Αλλά το υψηλό έλλειμμα και το χρέος του κράτους -που είναι 189% του ΑΕΠ- προκαλούν ανησυχία σε μια εποχή που οι τιμές της ενέργειας ανεβαίνουν στα ύψη και τα επιτόκια αυξάνονται».

Αυτά έγραφε ο Dixon, δίνοντας ένα ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα για μια οικονομία η οποία σύμφωνα με τις προβλέψεις (και της UBS πρόσφατα), μπορεί να «τρέξει» με ρυθμό 5,7%, από τους υψηλότερους στην Ευρώπη. Κυρίως λόγω των εντυπωσιακών επιδόσεων του τουρισμού.

Το πρόβλημα είναι ότι τέτοια δημοσιεύματα δημιουργούν αρνητική εικόνα στο εξωτερικό, τα spreads ανεβαίνουν, οι οίκοι αξιολόγησης καραδοκούν.

Η ξαφνική επίθεση και η αιτία

Και το ερώτημα είναι: Πώς έχουμε ξαφνικά αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα. Δημοσιεύματα που θυμίζουν μάλιστα τις «μαύρες» εποχές των μνημονίων, τότε που αμφισβητούταν ακόμη και η παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη;

Πώς γίνεται δηλαδή να… ανησυχούν τόσο κάποιοι αρθρογράφοι και ξένα…Πηγή: in.gr