Καρκίνος του προστάτη: Σε μικρότερες ηλικίες εμφανίζεται πλέον η ασθένεια

Υγεία


«Με τον προστάτη δεν αστειευόμαστε» είναι ο τίτλος της εκστρατείας ευαισθητοποίησης για τη νόσο που ξεκινά η φαρμακευτική εταιρεία Janssen με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία

Ολοένα και μικρότερες είναι οι ηλικίες όπου εντοπίζεται καρκίνος στον προστάτη. Μάλιστα ο σύγχρονος τρόπος ζωής στις κοινωνίες του δυτικού κόσμου, αυξάνει τον κίνδυνο νόσησης με τις μεγαλύτερες πιθανότητες στις ΗΠΑ και τη Βόρεια Ευρώπη σε σύγκριση με την Άπω Ανατολή, παρότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχει η μαύρη φυλή.

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, όμως στους άνδρες μέσης ηλικίας ανεβαίνει στην πρώτη θέση και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από νεοπλασία.

Περίπου ένας στους οκτώ άνδρες θα αναπτύξει κάποια στιγμή της ζωής του καρκίνο προστάτη και ευτυχώς, για το 90% αυτών των ασθενών, η διάγνωση θα γίνει έγκαιρα, όταν ο καρκίνος βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο.

Έτσι, οι πιθανότητες για προσδόκιμο επιβίωσης πάνω από 10 χρόνια αυξάνονται σημαντικά.

Γι΄ αυτό, «Με τον προστάτη, δεν αστειευόμαστε» επισημαίνει η φαρμακευτική Janssen, η οποία ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη νόσο, θέλοντας να τονίσει την έγκαιρη διάγνωση, η οποία σε συνδυασμό με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή μπορεί να οδηγήσει σε αποτελεσματική θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.

Η κληρονομικότητα είναι σημαντική στην ανάπτυξη της νόσου οπότε ευαισθητοποιημένοι πρέπει να είναι όσοι έχουν κάποιο συγγενή πρώτου βαθμού (πατέρα ή αδερφό) που ανέπτυξε καρκίνο προστάτη. Στην περίπτωση αυτή οι πιθανότητες για ανάπτυξη της νόσου διπλασιάζονται ή τριπλασιάζονται, ενώ πολλαπλασιάζονται ακόμη περισσότερο όταν πάνω από ένας συγγενής έχει αναπτύξει καρκίνο προστάτη.

Επόμενος παράγοντας κινδύνου είναι η υπέρταση και η παχυσαρκία, με περιφέρεια μέσης πάνω από 104 εκατοστά, ενώ έρευνες γίνονται και για την επίδραση της διατροφής, χωρίς όμως να έχουν οριστικοποιηθεί με ισχυρά δεδομένα.

Ο καρκίνος του προστάτη όμως, δεν έρχεται πάντα μόνος του. Οι ασθενείς με καρκίνο προστάτη διατρέχουν πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής θρόμβωσης.

Ηλικία

Η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του προστάτη…Πηγή: in.gr