Καρκίνος μαστού: Ολοκληρωμένη κάλυψη με βιοδείκτες και πρόληψη

Υγεία


Οκτώ βασικές προτάσεις για πλήρη κάλυψη των ασθενών με καρκίνο του μαστού καταθέτουν οι σύλλογοι «Άλμα Ζωής» και οι επιστημονικές ιατρικές ενώσεις

Περίπου 5% – 10% των περιστατικών καρκίνου του μαστού οφείλονται σε γονιδιακές μεταλλάξεις των BRCA1 και BRCA2, δηλαδή βλάβες που έχουν κληρονομηθεί. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον καρκίνο των ωοθηκών ανέρχεται σε 25%.

Από την άλλη πλευρά όμως, περιβαλλοντικές παρεμβάσεις και αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της θνησιμότητας από καρκίνο έως 50%. Ειδικά οι διατροφικοί κίνδυνοι, ευθύνονται για το 15% περίπου του συνόλου των θανάτων στην Ελλάδα.

Για το λόγο αυτό, οι Σύλλογοι για τον καρκίνο του μαστού «Άλμα Ζωής» και οι επιστημονικές εταιρείες ΕΧΕΜ, ΕΟΠΕ και ΕΕΑΜ με αφορμή τον Οκτώβριο που έχει καθιερωθεί ως μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον  καρκίνο του μαστού, συνέταξαν επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας, κάνοντας μια ανασκόπηση όσων έχουν γίνει για την αντιμετώπιση και διαχείριση του καρκίνου του μαστού στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, και επισημαίνοντας ταυτόχρονα όλα όσα χρειάζεται να γίνουν ακόμα, για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών και των επιβιωσάντων και τη μείωση της θνησιμότητας από τη νόσο.

Στην επιστολή επισημαίνεται η ανάγκη επίσπευσης της κατάρτισης Μητρώου καρκίνου, η κάλυψη των εξετάσεων για γονιδιακές μεταλλάξεις που προκαλούν καρκίνο, αλλά και η εφαρμογή πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης για την ασθένεια.

Ειδικά για τη δευτερογενή πρόληψη και το Εθνικό Πρόγραμμα Πληθυσμιακού Προσυμπτωματικού Ελέγχου «Φώφη Γεννηματά», με στόχο να ωφεληθεί ο μέγιστος δυνατός αριθμός γυναικών, προτείνεται:

  • Το Πρόγραμμα να πλαισιωθεί και να υποστηριχθεί από αντίστοιχη εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με στόχο να επισημανθεί η σημασία της δευτερογενούς πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της ασθένειας, το όφελος από τη συμμετοχή των γυναικών στο πρόγραμμα, αλλά και η σημασία του μητρώου που δημιουργείται μέσα από αυτό για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός τεκμηριωμένου και στοχευμένου σχεδίου δράσης ενάντια στον καρκίνο του μαστού.
  • Να γίνει πρόσκληση στις αρμόδιες επιστημονικές εταιρείες με στόχο την απαραίτητη αύξηση στον αριθμό των συνεργαζόμενων…Πηγή: in.gr