Κανείς δεν θέλει να είναι στο γραφείο την Παρασκευή

Οικονομία


Οι εργοδότες εξακολουθούν να είναι διχασμένοι σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης αυτής της νέας πραγματικότητας

Την ώρα που υπάλληλοι σε γραφεία σε ολόκληρη την Αμερική συμβιβάζονται στο υβριδικό μοντέλο εργασίας, ένα πράγμα καθίσταται σαφές: κανείς δεν θέλει να βρίσκεται στο γραφείο τις Παρασκευές.

Η Παρασκευή, η οποία κάποτε ήταν συνώνυμη με τα μεγάλης διάρκειας μεσημεριανά γεύματα και τις πρόωρες αναχωρήσεις για το σπίτι, γίνεται ολοένα και περισσότερο μια ημέρα για να μην πάει κανείς στο γραφείο.

  • Διαβάστε επίσης: Ένας στους πέντε εργαζομένους θα αναζητήσει νέο εργοδότη το επόμενο 12μηνο

Αυτή η τάση, η οποία υπήρχε πριν από την πανδημία, έχει υιοθετηθεί ευρέως και δημιουργεί νέες προκλήσεις για τους εργοδότες, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Washington Post.

Μόλις το 30% των εργαζομένων σε γραφείο εμφανίστηκε στη δουλειά τις Παρασκευές του Ιουνίου, σύμφωνα με την εταιρεία Kastle Systems, η οποία παρέχει υπηρεσίες ασφαλείας κτιρίων για 2.600 κτίρια σε όλη τη χώρα. Αυτό συγκρίνεται με το 41% τις Δευτέρες, την ημέρα με τη δεύτερη χαμηλότερη προσέλευση και 50% τις Τρίτες όταν το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζομένων βρίσκεται στο γραφείο.

«Έχει γίνει λιγάκι πολιτιστική νόρμα: Γνωρίζουν ότι κανείς άλλος δεν θα πάει στο γραφείο την Παρασκευή, οπότε ίσως η δουλειά μπορεί να γίνει και από το σπίτι» επισημαίνει ο Πίτερ Καπέλι, διευθυντής του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού στην σχολή Wharton στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια.

Διχασμένοι οι εργοδότες

Μέχρι στιγμής, οι εργοδότες μοιάζουν διχασμένοι ως προς το αν θα υιοθετήσουν ένα μοντέλο ώστε να μην πηγαίνουν οι εργαζόμενοι την Παρασκευή στο γραφείο ή θα προσπαθήσουν να τους προσελκύσουν με κάθε τρόπο για να επιστρέψουν.

Πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό;

Με περισσότερο φαγητό, διαγωνισμούς ενδυμασίας και διαγωνισμούς καραόκε μέσα στις εταιρείες.

«Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι άνθρωποι θα κάνουν ένα διάλειμμα ώστε να μπορούν να επαναφορτίσουν τις μπαταρίες τους» τονίζει ο Paul Knopp, διευθύνων σύμβουλος της KPMG US.

Η κατάργηση της Παρασκευής

Ήδη, αρκετές νεοφυείς επιχειρήσεις και τεχνολογικές εταιρείες έχουν αρχίσει να καταργούν τις Παρασκευές στο γραφείο. Η πλατφόρμα κοινωνικής χρηματοδότησης Kickstarter και το online κατάστημα ThredUp…Πηγή: Source link