Καινοτόμα προϊόντα στη μάχη κατά του παράνομου εμπορίου τσιγάρων

Υγεία


Θα μπορούσαν τα καινοτόμα προϊόντα καπνού να συμβάλλουν στη μάχη κατά του παράνομου εμπορίου τσιγάρων αλλά και στο τέλος του τσιγάρου?

Γαλλία: Πληθυσμός 67 εκατ. Ελλάδα: Πληθυσμός 11 εκατ. Δηλαδή η χώρα μας έχει έξι φορές μικρότερο πληθυσμό από τη Γαλλία.

Κι όμως, αυτές οι δύο χώρες είναι πρωταθλήτριες Ευρώπης σε ό,τι αφορά την κατανάλωση παράνομων τσιγάρων.

Κι αν για τη Γαλλία των 67 εκατ. κατοίκων, η «μαύρη» αγορά τσιγάρων βρίσκεται στο 29,4% της συνολικής κατανάλωσης, κι αυτό μπορεί να θεωρηθεί λογικό, για την Ελλάδα τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Η νέα ανεξάρτητη έκθεση της KPMG, που έγινε για λογαριασμό της Philip Morris International, επιβεβαιώνει ότι η χώρα μας αδυνατεί διαχρονικά να καταπολεμήσει μια κοινωνική και οικονομική «πληγή».

Ένα πρόβλημα που απειλεί εκείνους που καπνίζουν τα παράνομα και αμφιβόλου ποιότητας τσιγάρα, ενώ αφήνει «μαύρη τρύπα» στην ελληνική οικονομία, η οποία ανέρχεται ετησίως σε περισσότερα από 600 εκατ. ευρώ.

Ένα ποσό τεράστιο, έσοδα που χάνονται για το κράτος και τα οποία θα μπορούσαν να δοθούν για τη στήριξη του κοινωνικού συνόλου.

Να φανταστεί κανείς ότι αν ως δια μαγείας δεν υπήρχε παράνομη διακίνηση και κατανάλωση τσιγάρων στην Ελλάδα, τα ταμεία του κράτους θα είχαν την τελευταία πενταετία περισσότερο από 3 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα, για να χρησιμοποιηθούν για κοινωνικές παροχές και ανάπτυξη.

Όταν από τα 35,5 δις παράνομα τσιγάρα που καταναλώθηκαν το 2021 στην Ευρώπη, τα 3,4 δις είναι στην ελληνική αγορά, αυτό δείχνει ότι πρέπει να υπάρξουν άλλοι τρόποι, καινοτόμες ιδέες για να μειωθεί ή να εξαλειφθεί το φαινόμενο.

Τα τελευταία χρόνια, ισχυρές εταιρείες του χώρου, όπως η Παπαστράτος έχουν προχωρήσει σε γενναίες στρατηγικές καταπολέμησης του προβλήματος.

Και η αλήθεια είναι ότι οι αρμόδιες Αρχές έχουν καταγράψει σημαντικές επιτυχίες στη μάχη κατά των οργανωμένων παράνομων δικτύων διακίνησης τσιγάρων. Πριν ενάμιση χρόνο, οι διωκτικές Αρχές εξάρθρωσαν στην Ελλάδα ένα από τα μεγαλύτερα παράνομα εργοστάσια που έχουν εντοπιστεί στην Ευρώπη.

Όμως, το παράνομο εμπόριο φαίνεται ότι είναι ανθεκτικό κι εξακολουθεί να αποτελεί μάστιγα για τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια των πολιτών και την οικονομία της χώρας.

Η έκθεση της KPMG κατέγραψε τα εξής…Πηγή: in.gr