Καθηγητής παθολογίας: Αν παρουσιαστεί τώρα μία νέα μετάλλαξη ιού της γρίπης, θα έχουμε μία καινούργια πανδημία

Υγεία


Ο κ. Σπαντιδέας επιβεβαίωσε ότι πράγματι τους τελευταίους δύο χειμώνες δεν είχαμε καθόλου έξαρση της γρίπης και κοινών κρυολογημάτων.

«Μετά από 2,5 χρόνια πορείας αυτής της πανδημίας έχουμε φτάσει πλέον σε μία φάση που και ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται προοδευτικά σε ανεκτό επίπεδο αλλά και οι σκληροί δείκτες έχουν μειωθεί σημαντικά και αυτό δίνει μια ανακούφιση για να μπορέσουμε να μειώσουμε τα μέτρα που μας είχαν φέρει δυσφορία» ανέφερε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8  ο καθηγητής Παθολογίας και κλινικής Φαρμακολογίας Αναστάσιος Σπαντιδέας.

Η μάσκα παραμένει ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέσα

Με την διαπίστωση ότι ούτως ή άλλως τα μέτρα είχαν χαλαρώσει εδώ και αρκετό καιρό, ο κ. Σπαντιδέας σημείωσε ότι παρότι η χρήση της μάσκας γινόταν κατά βούληση, καθώς δεν εφαρμοζόταν σύμφωνα με τις υποδείξεις, όλο αυτό το διάστημα δεν είχαμε κάποια έξαρση και τώρα βρισκόμαστε ήδη στο καλοκαίρι με ανοιχτούς χώρους.

«Άτομα σώφρονα που έχουν κάποια αίσθηση του κινδύνου πιστεύω πως δεν θα σταματήσουν να φοράνε τις μάσκες, τουλάχιστον στους κλειστούς χώρους, γιατί έχει αποδειχθεί ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα» προσέθεσε.

Ο οργανισμός δεν ήρθε σε επαφή με ιούς τα τελευταία δύο χρόνια

Αναφορικά με το πόσο ευάλωτοι πιθανώς έχουμε γίνει απέναντι σε μικρόβια και ιούς ύστερα από την παρατεταμένη προστασία που μας προσέφερε η χρήση της μάσκας, ο κ. Σπαντιδέας επιβεβαίωσε ότι πράγματι τους τελευταίους δύο χειμώνες δεν είχαμε καθόλου έξαρση της γρίπης και κοινών κρυολογημάτων.

«Ο οργανισμός μας δεν ήρθε σε επαφή με αυτούς τους ιούς με αποτέλεσμα αν παρουσιαστεί τώρα μια καινούρια μετάλλαξη ενός ιού γρίπης πραγματικά μπορεί όλοι να κινδυνέψουμε να κολλήσουμε και να έχουμε μια καινούρια πανδημία από έναν ιό της γρίπης. Γενικά ο οργανισμός πρέπει να έρχεται σε επαφή με τα κοινά μικρόβια που μας περιβάλλουν ούτως ώστε να αποκτά αντοχή και ανοχή σε αυτά. Πάντως ένας υγιής οργανισμός, έχει την δυνατότητα ό,τι και να παρουσιαστεί να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σίγουρα θα έχουμε καινούργια εμβόλια

Σχετικά με τον εμβολιασμό ο κ. Σπαντιδέας, τόνισε ότι σίγουρα θα έχουμε καινούρια εμβόλια, πιο αποτελεσματικά που θα…Πηγή: in.gr